Skip to main content

APV: Pokrajinski organi da zaustave izgradnju Linglonga

Info 31. okt 2022.
< 1 min čitanja

"Ovakva vrsta industrijskih postrojenja može da se gradi tek nakon što se sačini celovita studija koja pokazuje kako će proces proizvodnje uticati na okolni biljni i životinjski svet"

Akcija progresivne Vojvodine (APV) upozorila je danas da Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i pokrajinske inspekcije imaju zakonsku obavezu i nadležnost da spreče izgradnju, kako ističu, “nelegalnog objekta” kompanije Linglong u Zrenjaninu i na taj način spreče “da on ugrozi zdravlje” građana Zrenjanina, Vojvodine i opstanak Specijalnog rezervata prirode Carska bara.

Kako podsećaju, u skladu sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine i članom 133 Zakona o planiranju i izgradnji, investitor ovakvu vrstu industrijskih postrojenja može da gradi tek nakon što se sačini celovita studija koja pokazuje kako će proces proizvodnje uticati na okolni biljni i životinjski svet.

Takva studija još ne postoji. Dosad su izrađene neke sporedne i suštinski nebitne studije za izgradnju pojedinih objekata u krugu fabrike, upotrebljene da bi se otpočeli radovi na njenoj izgradnji, mada je to zakonom izričito zabranjeno”, naveli su u APV.

Ocenjuju da bi svaka validna studija pokazala da Linglong “predstavlja velik rizik po zdravlje ljudi Zrenjanina i građana čitave Vojvodine i opstanak ekosistema Carske bare” u njegovoj neposrednoj blizini.

“APV upozorava nadležne pokrajinske organe kako je krajnje vreme da prekinu ćutanje jer će u suprotnom i sami snositi deo odgovornosti za svu buduću štetu koju će pretrpeti ekosistem Carske bare”, istakli su u Akciji progresivne Vojvodine.

(Autonomija)