Skip to main content

APV: Novom Sadu potrebni novi studentski domovi

Info 09. dec 2022.
< 1 min čitanja

"U Novom Sadu boravi oko 50.000 studenata na državnim fakultetima, dok je ukupni kapacitet postojećih studentskih domova u gradu svega 6.000 mesta"

Akcija progresivne Vojvodine (APV) upozorila je danas da je jedno od rešenja za problem rasta cena zakupa stanova za studente ulaganje u masovnu izgradnju studentskih domova.

Kako dodaju, u Novom Sadu boravi oko 50.000 studenata na državnim fakultetima, dok je ukupni kapacitet postojećih studentskih domova u gradu svega 6.000 mesta.

“Poslednji studentski dom izgrađen je još 1987. godine, kada je Novi Sad imao 180 000 stanovnika. Ako želimo da Novi Sad ostane univerzitetski centar, broj mesta u studentskim domovima mora se višestruko uvećati, kako bi u njima mogla da boravi većina studenata koja dolazi u Novi Sad, a ne može da priušti plaćanje kirije”, navoe u APV.

Dodaju da bi na taj način bio rešen problem smeštaja za veliki broj studenata, ali bi se i smanjila potražnja i snizila cena kirija na tržištu.

“Druge mere, kao što su subvencionisanje troškova zakupa stanova studenata koji nemaju boravište u mestu studiranja, su takođe dobrodošle”, dodaju iz APV.

Akcija progresivne Vojvodine smatra da “obrazovanje nije luksuz i da visoko obrazovanje mora biti dostupne za sve mlade ljude” koji mogu da se upišu na fakultet ili višu školu.

Ako se ne preduzmu hitne mere deo njih će odustati od studiranja, deo će se iseliti i školovati u inostranstvu i ostaćemo “bez nadarenih mladih ljudi koji treba da nose budućnost ove zemlje i čine njen najveći intelektualni kapital”, dodaju u APV.

(Autonomija)