Skip to main content

APV: Gradonačelnik Novog Sada kriv za promociju ratnog zločinca u osnovnoj školi

Vojvodina 17. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Zar je moguće da posle masovnog ubistva u jednoj školi, novosadska vlast organizuje manifestaciju kojom se promovišu ratni zločinci?"

Organizacija Akcija progresivne Vojvodine (APV) optužila je danas gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića da je odgovoran zbog promocije osuđenog ratnog zločinca Nebojše Pavkovića u osnovnoj školi u Kaću pored Novog Sada.

“Nedopustivo je i sramno da osuđeni ratni zločinac učestvuje u bilo kakvim javnim manifestacijama na teritoriji Srbije, a pogotovo da podučava našu decu patriotizmu, što se nažalost dogodilo u Kaću, kada se Pavković obratio đacima putem video linka”, navela je APV u saopštenju za javnost.

Dodali su da činjenica da je tu školsku manifestaciju organizovala i podržala lokalna novosadska vlast govori najbolje o tome da se i sa najviših javnih funkcija u Gradu Novom Sadu nastavlja sa promocijom politike nasilja i zločina, “pored svih užasnih događaja ovih dana u Srbiji čiji smo bili svedoci”.

“Zar je moguće da posle masovnog ubistva u jednoj školi, novosadska vlast organizuje manifestaciju kojom se promovišu ratni zločinci? Potpuno je jasno vlast SNS jedino kroz nasilje može da funkcioniše i da će po svaku cenu njeni funkcioneri sa takvom politikom nastaviti”, ocenila je APV.

Zahtevali su hitnu smenu direktorke Osnovne škole “Đura Jakšić” u Kaću, kao i političku odgovornost za lokalnu vlast.

Nebojša Pavković, koji je bivši komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, 2014. godine je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od 22 godine, za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine.

(Autonomija)