Skip to main content

Apel avganistanskih novinara da se zaštiti sloboda medija u toj zemlji

Marginalci 18. сеп 2021.
< 1 min čitanja

Više od 100 avganistanskih novinara pozvalo je međunarodnu zajednicu da aktivno zaštiti slobodu medija u toj zemlji, ističući da je trenutno najvažnije osigurati bezbednosne garancije za novinarke.

Oni su uputili anonimni apel putem nevladine organizacije Reporteri bez granica.

Apel naslovljen „Novinari u Avganistanu su u opasnosti od nestanka“ potpisala je etnički i politički raznovrsna grupa od 103 novinara, urednika i fotoreportera, uključujući 20 žena, saopštili su Reporteri bez granica.

Većina potpisnika apela i dalje radi u Avganistanu, neki se kriju, a desetoro ih je u egzilu. Svi su tražili da ostanu anonimi zbog straha od odmazde prema njima ili članovima njihovih porodica, prenela je Hrvatska radio-televizija.

Novinari traže hitnu konkretnu pomoć kako bi redakcije u Avganistanu nastavile da rade, a uz to traže i privremenu diplomatsku, konzularnu i finansijsku pomoć za evakuaciju ugroženih novinara.

Reporteri bez granica su pozdravili obećanje nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova da će primiti 2.600 Avganistanaca kojima treba posebna zaštitu, kao i njihove porodice.

Nemačkom ministarstvu spoljnih poslova Reporteri bez granica su uručili listu s imenima više od 152 novinara koji su u Avganistanu izloženi velikom riziku po život, a među njima je desetak novinarki.

„Talibani su pokazali da neće tolerisati slobodu medija ni u Kabulu, ni u pokrajinama. Postoji pretnja povratka u petogodišnje mračno razdoblje prve vladavine talibana“ upozorio je izvršni direktor Reportera bez granica Kristijan Mir.

(FoNet, foto: Beta-AP)