Skip to main content

AP: Srbija treći vikend zaredom blokirana zbog protivljenja iskopavanju litijuma

Info 11. dec 2021.
2 min čitanja

Demonstranti koji se bore za zaštitu životne sredine blokirali su puteve u Srbiji treći vikend zaredom protiveći se planovima za iskopavanje litijuma, javila je danas američka novinska agencija AP.

Protesti su održani iako je, kako ukazuje AP, populistička vlada pokušala da izađe u susret demonstrantima usvajajući prethodna dva zahteva.

Nekoliko stotina građana je uprkos kiši i hladnom vremenu zaustavilo saobraćaj u Beogradu i drugim gradovima, prenosi AP.

Demonstranti od vlade traže da ukloni svaku mogućnost da kompanije u Srbiji pokreću rudarske projekte.

Ekolozi tvrde da bi iskopavanje litijuma, glavnog sastojka u baterijama za električne automobile, nanelo ogromnu štetu oblastima u kojima bi se iskopavao.

Srpske vlasti povukle su dva ključna zakona za koje aktivisti tvrde da su pisana da pomognu multinacionalnoj rudarskoj kompaniji Rio Tinto da na zapadu zemlje počne sa iskopavanjem.

Na protestima je danas bilo manje ljudi nego prethodna dva vikenda, što je uzrokovano raskolom među organizatorima oko toga kako dalje nastaviti s protestima.

“Neće biti mira dok eksploatacija litijuma ne bude zabranjena i Rio Tinto bude proteran iz Srbije”, rekao je jedan od organizatora protesta, Aleksandar Jovanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proteste je nazvao političkim jer su nastavljeni i nakon povlačenja zakona o eksproprijaciji i izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Dodao je da će narod moći da iskaže svoj stav na izborima u aprilu naredne godine.

Srbija mora da reši svoje probleme sa ugrožavanjem životne sredine na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, piše AP.

AP navodi da Vučić ističe članstvo u EU kao prioritet, ali da pokazuje naklonosti i kineskim i ruskim investicijama.

Ekološki problemi izbili su u prvi plan u Srbiji i drugim zemljama u regionu zbog nagomilanih problema uzrokovanih time što se ne rešavaju zagađenost vazduha i vode.

Demonstranti navode da vlast favorizuje interese stranih investitora na štetu zaštite životne sredine.

(Beta, foto: Autonomija)