Skip to main content

AP: Na Zapadu se strahuje od oživljavanja rata na Kosovu

Info 25. сеп 2023.
2 min čitanja

"Bojazan da Rusija, delujući preko svog saveznika Srbije, pokušava da destabilizuje Balkan"

Nedeljni sukob na severu Kosova bio je jedan od najgorih od kada je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije 2008, ocenjuje danas agencija AP dodajući da na Zapadu vlada strah od oživljavanja rata na Kosovu.

Tenzije između Srbije i Kosova ponovo su se rasplamsale tokom vikenda kada se tridesetak teško naoružanih Srba zabarikadiralo u pravoslavnom manastiru na severu Kosova, započevši celodnevni oružani sukob sa policijom u kojem su poginuli jedan policajac i četiri napadača.

Do sukoba je došlo u trenutku kada Evropska unija i SAD pokušavaju da posreduju i finalizuju višegodišnje razgovore o normalizaciji odnosa između dve balkanske države, piše AP.

AP navodi da na Zapadu postoji bojazan da Rusija, delujući preko svog saveznika Srbije, pokušava da destabilizuje Balkan i tako bar malo pažnje skrene sa svoje agresije na Ukrajinu.

Podsećajući da su pregovori o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova pokrenuti 2012. ali da još nije postignut sveobuhvatan sporazum, AP ukazuje da pored poteškoća u pronalaženju rešenja, i Kosovo i Srbija imaju nacionalističke lidere.

Međunarodni posrednici često optužuju Kurtija za poteze koji izazivaju nepotrebne tenzije. Sa druge strane, Vučić je bivši ultranacionalista koji insistira da Srbija nikada neće priznati Kosovo i da se pre sklapanja novih sporazuma prvo mora primeniti raniji dogovor da se kosovskim Srbima da neki nivo nezavisnosti, dodaje agencija.

Vučić je prećutno priznao gubitak kontrole Srbije nad Kosovom, ali kaže da Beograd ne pristaje na nagodbu ako nešto ne dobije.

Međunarodni zvaničnici se i dalje nadaju da Kosovo i Srbija mogu postići sporazum koji bi omogućio Kosovu da dobije stolicu u UN, a da Srbija ne mora eksplicitno da prizna njegovu državnost, piše AP dodajući da Srbija i Kosovo moraju normalizovati odnose ako žele da napreduju ka članstvu u EU.

Izostanak napretka u pregovorima uz posredovanje EU značio bi produženu nestabilnost, ekonomski pad i stalni potencijal za sukob.

Svaka srpska vojna intervencija na Kosovu značila bi sukob sa tamošnjim mirovnim snagama i malo je verovatno da će Srbija krenuti, osim ako ne dobije neku vrstu ruske podrške, navodi AP.

(Beta, foto: Beta/AP)