Skip to main content

AP: EK pozvala BiH da zbrine sve migrante tokom ledenog perioda

Jugoslavija 19. jan 2021.
< 1 min čitanja

Evropska komesarka Ilva Johanson pozvala je danas bosanske vlasti da na teritoriji cele zemlje zbrinu migrante koji žive napolju tokom ledenog perioda, upozorivši da evropski put BIH zavisi od ispunjavanja obaveza.

„Bosna i Hercegovina mora pokazati da je sposobna da upravlja migracijama. Mora preuzeti odgovornost i pozabaviti se humanitarnom situacijom“, rekla je Johanson u obraćanju Evropskom parlamentu.

Dodala je da se nada da će BiH kao zemlja sa evropskom perspektivom „raditi na održivim rešenjima“ zbrinjavanja na celoj teritoriji.

Ona je najavila da će posetiti Bosnu i Hercegovinu narednog meseca te da će obići i nedavno izgoreli kamp Lipa i razgovarati sa predstavnicima vlasti.

„Zahvaljujući našoj akciji, situacija se popravila, ali samo od katastrofalne do ozbiljne. Sprečavanje neposrednog rizika po život je početak, a ne kraj obezbeđivanja prihvatljivih, dostojanstvenih životnih uslova“, rekla je ona.

Bosna se suočava sa kritikama jer nije uspela da zbrine više od 1.000 migranata koji su ostali bez skloništa nakon što je kamp Lipa izgoreo, piše AP.

Vlasti su prvo najavile preseljenje migranata na drugo mesto, ali su konačno postavile vojne šatore na istom mestu.

BiH, politički nestabilna i siromašna balkanska zemlja, kritikovana je više puta zbog neuspešne koordinacije migrantske krize na svojoj teritoriji, ocenjuje AP i dodaje da ova zemlja podeljena na dva entiteta nema jedinstvenu politiku prema migrantima.

Migranti kroz BiH prolaze na putu Hrvatske, prve članice EU, a zatim i do zapadne Evrope. Međutim, ostaju zaglavljeni u BiH usled nelegalnog proterivanje hrvatske policije uz upotrebu sile.

(Beta, AP)