Skip to main content

Antonijević: Dijalog će biti ispit zrelosti za sve političke stranke u Srbiji

Info 08. apr 2021.
2 min čitanja

Predstojeći međustranački dijalog biće ispit zrelosti svih političkih stranaka i pokazaće, pre svega, koliko je vlast spremna da ispuni ono što je već obećala i što je njena obaveza koju je preuzela i na osnovnu preporuka ODIR, izjavio je pravnik Milan Antonijević u emisiji Skrining portala European Western Balkans.

„Ako govorimo o vladajućoj stranci, ona ima sve vreme ovog sveta u medijima i zaista nije fer da za sto ne dođu sa konkretnim rešenjima, spremnošću i zrelošću da odu mnogo dalje nego što su planirali. Da se mediji mnogo više demokratizuju i da vidimo velike pomake kada su u pitanju pritisci na birače“, rekao je Antonijević, koji smatra da su to dva najvažnija pitanja za dijalog.

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije, koji je 2019. pokrenut na inicijativu organizacija civilnog društva na Fakultetu političkih nauka, Antonijević je ocenio da su tada rešena tehnička pitanja, tako da danas vlast i opozicija mogu da razgovaraju o suštinskim stvarima.

On, međutim, smatra da se sa dijalogom otišlo nekoliko koraka unazad, jer se građanima njegova suština sve više udaljava pošto se, umesto rasprave o najvažnijim stvarima, stalno vraća na napade na svakoga ko daje konstruktivne kritike i predloge kako da se izađe iz postojeće situacije.

Prema njegovim rečima, sada se previše naglaska stavlja na to kako se opozicija postavlja u odnosu na dijalog, iako bi pažnja trebalo da se usmeri na one koji su najodgovorniji na stanje u Srbiji, a to je pre svega vladajuća stranka i koalicija oko nje.

Antonijević veruje i da je Evropski parlament svestan svih propusta kada je u pitanju stanje demokratije u Srbiji, dok je napad na evroparlamentarce nazvao gubljenjem vremena.

„To me podseća na situaciju koju smo imali ranije tokom Miloševića, u vreme sankcija, kada su za njihove poteze odgovarali svi građani Srbije tako što nisu mogli da kupe ni hleb, ni mleko, a nisu odgovarali oni koji su bili najodgovorniji“, rekao je Antonijević i dodao da će se videti da li će ovaj pritisak iz Brisela biti dovoljno efikasan da opet ne dođemo u takvu situaciju.

„Ne najavljujem nikakve sankcije, nego govorim da zaustavljanje evropskih integracija u Srbiji nije nikome u interesu, bilo da živi u Beogradu, Nišu, Leskovcu, ili bilo kom delu Srbije“, zaključio je Antonijević.

(FoNet)