Skip to main content

Antiratni aktivisti u Srbiji dobijaju pretnje od ekstremno desničarske organizacije iz Rusije

Građani 03. авг 2022.
< 1 min čitanja

Antiratni aktivisti u Srbiji su od početka ruske invazije na Ukrajinu izloženi pritiscima i pretnjama na društvenim mrežama.

„Tačno znamo da čitaš naš kanal. Znamo sve o tebi. U jednom si u pravu – pravda je neizbežna i ta pravda je naša“, jedna je u nizu pretnji koje ruskom antiratnom aktivisti Petru Nikitinu stižu sa društvene mreže Telegram, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Nikitin za RSE kaže da nije prijatno kada o sebi, zajedno sa slikama i imenom, vidiš laži i gadosti. Opisuje situaciju u kojoj je objavljena fotografija Ukrajinke koja živi u Srbiji i koja je prikupljala humanitarnu pomoć za obdanište u Harkovu.

„Oni su napisali da ona skuplja pomoć za neonaciste u Ukrajini. I onda je čak na njihovom kanalu skrenuo pažnju da je za decu. I odgovor je bio – pa i neonacisti imaju decu i od njih hoće da naprave neonaciste“, kaže Nikitin za RSE.

Za razliku od Petra koji pretnje još nije prijavio, Stanislav Suslov se obratio policiji i tužlaštvu u Srbiji.

„Tri, četiri meseca je prošlo i nismo dobili nikakav odgovor“, kaže Suslov za RSE.

Malobrojnu skupinu ruske dijaspore koja se protivi politici Vladimira Putina, na Telegram kanalu targetira ekstremno desničarska organizacija „Rusko-srpski centar Orlovi“ sa sedištem u Sankt Peterburgu. Registrovani su 2017. godine, kao neprofitna organizacija.

Kanal na Telegramu pokrenuli su pet dana posle prvih napada na Ukrajinu i broje više od 3.000 pratilaca.

Ova grupa je, prema istraživanju Radija Slobodna Evropa, povezana sa desničarima u Srbiji.

Iako su neke od pretnji prijavljene policiji, nadležni u Srbiji do sada nisu reagovali.

(021/RSE, foto: N1)