Skip to main content

Antifašistički tulum u srcu Zagreba

Jugoslavija 23. jun 2022.
< 1 min čitanja

U povodu Dana antifašističke borbe održan je koncert splitskog benda TBF na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Uoči koncerta govorili su Vesna Teršelič iz Antifašističke lige i Ranko Britvić iz Veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA) (na slici) te, u ime pokrovitelja koncerta, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Mnoge poznate osobe nazočile su svečanom događaju na Trgu žrtava fašizma, poput šefa Skupštine Grada Zagreba Joška Klisovića, bivših predsjednika Ive Josipovića i Stjepana Mesića, dugogodišnjeg diplomata Budimira Lončara, šefa SDP-a Peđe Grbina, voditeljice Mije Kovačić, zastupnica Ivane Kekin i Sandre Benčić… (na slici fotoreporter Feđa Klarić)

Tomašević je građanima uoči koncerta poručio kako mu je u godinu dana od kada je gradonačelnik ovo jedan od najljepših trenutaka da ih ponosno može pozdraviti na Dan antifašističke borbe ”jer se konačno u Zagrebu dostojno obilježava taj dan”.

”Suvremeni antifašizam iz naše perspektive nema cilj samo čuvati uspomene i istinu o antifašističkoj borbi nego se mora boriti za solidarnost, društvenu jednakost, za prava LGBT zajednice, nacionalnih manjina, žena i izbjeglica. To je zadatak pred nama kao onima koji vjerujemo u antifašizam i antifašističku borbu”, istaknuo je.

Tomašević je zahvalio Antifašističkoj ligi koja je skupove održavala godinama i koja se izborila da se ovaj trg opet zove Trg žrtava fašizma. ”U zgradama oko njega bilo je sjedište represivnog aparata tzv. NDH koja je ubijala svoje sugrađane samo zato što su drugačije mislili i što su bili drugačije vjere i nacionalnosti. Ne ponovilo se nikada više”, poručio je gradonačelnik.

(Jutarnji list)