Skip to main content

Antifašistički marš 23. oktobra u čast Dana oslobođenja Novog Sada od fašizma

Vojvodina 21. окт 2023.
< 1 min čitanja

"Nema mesta za antisemite, revizioniste i ideologe zla. Njima stajemo na put u ime mira, slobode i humanizma. Neka živi slobodarski Novi Sad!"

U čast 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, antifašisti i antifašistkinje Novog Sada, u slavu heroja i oslobodilaca grada, organizovaće u ponedeljak antifašistički marš.

Okupljanje je na Trgu Marije Trandafil, odakle će se ići do Keja žrtava racije, simboličnom trasom kojom su prošli oslobodioci ulazeći u Novi Sad koji su, već u bekstvu, napustile jedinice nemačke, mađarske i NDH vojske i kvislinške trupe, navode organizatori.

„Tog svetlog oktobarskog dana na prozorima i u rukama Novosađana koji su preživeli fašističku okupaciju zavijorile su se jugoslovenske zastave sa petokrakom i one crvene, proleterske. Mi ćemo razviti zastave antifašizma i pozvati građane i građanke Novog Sada da se, inspirisani herojstvom partizana i naših hrabrih sugrađana, pridruže šetnji, ali da se i u svim sadašnjim i budućim zalaganjima očuva slobodarski i antifašistički duh Novog Sada„, navodi se u pozivu.

Kako ističu, u Novom Sadu ne sme više biti mesta za neonaciste i neofašiste.

Nema mesta za antisemite, revizioniste i ideologe zla. Njima stajemo na put u ime mira, slobode i humanizma. Neka živi slobodarski Novi Sad! Neka živi antifašizam“, poručuju organizatori skupa.

Okupljanje je u 18 časova, na Trgu Marije Trandafil.

(021.rs)