Skip to main content

Antifašistički front 23. oktobar: Spomenik zločincima neće proći!

Autonomija 04. dec 2021.
2 min čitanja

Antifašistički front 23. oktobar objavio je prva dva infoklipa o “nevinim žrvama 1944/5” – u kojima se predstavljaju Katarina Sopić i Ferenc Feher. U kratkim klipovima prezentuju se sudske presude i navode podaci iz postupka koji pokazuju da nije reč o nevinim žrtvama.

Ferenc Feher se nalazi pod rednim brojem 17 na spisku žrtava ‘Tajne grobnice’ Ministarstva pravde za grad Novi Sad; broj dosijea RKTG 4.422. Feheru je, navodi se u infoklipu, tokom decembra 1944. suđeno pred vojnim sudom zbog krivičnog dela masovnog ubijanja srpskog stanovništva prilikom ulaska mađarske vojske u Bačku aprila 1941. godine, kada je on kao honved bio deo okupacionih trupa.

Tokom istrage Feher nije hteo da prizna krivična dela koja su mu stavljana na teret, iako je čak i njegova majka Feher Tereza prilikom suočavanja svedočila protiv njega.

“Isto su potvrdili i drugi svedoci u svojim izjavama – da se Feher hvalio kako je ubio sveštenika u Sirigu i njegovu porodicu. U masovnom zločinu nad civilima u Sirigu stradalo je 111 ljudi. Kao jedan od direktnih počinilaca ovog zločina, Feher Ferenc je osuđen na smrt. Grad Novi Sad NJEMU želi da podigne spomenik. NEĆE PROĆI!” navodi se u klipu Antifašističkog fronta 23. oktobar.

Kada je u pitanju Katarina Sopić, ona se pod rednim brojem 727 nalazi na spisku žrtava ‘Tajne grobnice’ Ministarstva pravde za grad Novi Sad; broj dosijea RKTG 34.300.

“Nakon suđenja pred Vojnim sudom i održanog glavnog pretresa tokom decembra 1944. godine, Katarina Sopić je osuđena na smrt streljanjem zbog krivičnog dela trovanja sa umišljaljem grupe sovjetskih oficira” navodi AF23. oktobar uz dodatak da je na glavnom pretresu priznala počinjenje krivičnog dela.

“Zbog jedne borbe ne smemo zaboraviti drugu! Grad Novi Sad i vlast mu ima nameru da podigne spomenik osvedočenim ratnim zločincima iz Drugog svetskog rata. Ukoliko spomenik bude podignut, sramota je za sve Novosađane i Novosađanke, i ruganje svim nevinim žrtvama fašističkog terora u Novom Sadu i Bačkoj. Zato vas pozivamo da se zajedno suprotstavimo podizanju spomenika i sprečimo sprovođenje ovog sramnog čina” poručili su iz AF23X nakon postavljanja klipova.

Podsetimo, Antifašistički front 23. oktobar pozvao je krajem oktobra na sprečavanje podizanja spornog spomenika ‘Nevinim žrtvama 1944/45’, jer to bi “predstavljao sramotu za Novi Sad i ruganje žrtvama fašističkog terora”. Oni su taj apel uputili nakon što su od Skupštine grada, na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, dobili dokumenaciju o inicijativi za podizanje spomenika, iz čega proizlazi da se na spisku „nevinih žrtava 1944/45′ nalaze brojne osobe odgovorne za razne ratne i druge zločine u Novom Sadu i Bačkoj tokom Drugog svetskog rata. Tom prilikom objavljeno je desetak imena, sa podacima, a infoklipovi su nastavak tog procesa.

Dalibor Stupar (Autonomija)