Skip to main content

Antifašistička koalicija: Približavamo se tački bez povratka

Građani 15. mar 2021.
< 1 min čitanja

Antifašistička koalicija danas je ocenila da nas grafit mržnje koji se sinoć pojavio na Bulevaru patrijarha Pavla u Novom Sadu sa upućenom pretnjom aktivistima Dejanu Bagariću, Brajanu Brkoviću, Mii Milić i Davoru Stefanovićem „približava tački bez povratka“.

„Formiranje spiskova nepoželjnih i nepodobnih u našoj istoriji uvek je bila uvertira u velike zločine. Zato danas ne smemo zatvarati oči pred napadima i dozvoliti da se istorijske greške ponove, a nedužni stradaju“, navodi se u saopštenju Antifašističke koalicije.

Oni su se solidarisali sa onima koji su na meti grupe čije delovanje mora biti prepoznato i okarakterisano kao desni ekstremizam i suzbijeno efikasnim radom državnih organa, ali i prevenirano kroz sistemski rad sa mladima, njihovo otvaranje za ideje pluralizma, demokratije, jednakosti i slobode.

„Umesto toga, svedočimo neometanom i nasilničkom delovanju desničarskih grupa, napadima na mirovne i građanske aktiviste, članove i članice opozicionih stranaka i pokreta, istraživače i novinare, Rome, migrante“, piše u saopštenju.

Smatraju da se u Srbiji nasilnici danas šetaju slobodno i osećaju bezbedno, a građanima se šalje poruka da svako, bez izuzetka, može biti označen, provučen kroz blato, napadnut verbalno ili fizički i ostavljen bez zaštite.

„Zato još jednom tražimo od policije, tužilaštva i sudova da rade svoj posao. Da otkriju i procesuiraju autori grafita mržnje ali i svi koji im im čuvaju leđa i pružaju zaštitu“, piše u saopštenju.

Antifašističku koaliciju čine: Savez antifašista Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Hrvatski građanski savez, Vojvođanski klub, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanska politikloška asocijacija, Centar građanskih vrednosti, Centar za interkulturalnost, Centar za podršku ženama, Novi Optimizam, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar i Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić”.

(Autonomija)