Skip to main content

Antifašisti: Apel međunarodnoj javnosti da se spreči podizanje spomenika zločincima u Novom Sadu

Građani 01. мар 2022.
2 min čitanja

Organizacija Antifašistički front 23. oktobar uputila je danas apel međunarodnoj javnosti u kojem je upozorila na nameru gradskih vlasti u Novom Sadu da podignu spomenik navodnim nevinim žrtvama na kraju Drugog svetskog rata iz 1944/45. godine, među kojima su, kako su naveli, i “osvedočeni fašisti i kolaboracionisti”.

Oni su u saopštenju za javnost naveli da spisak navodnih nevinih žrtava otkriva imena najmanje 20 osuđenih ratnih zločinaca, fašista i njihovih saradnika, među kojima su i neki koji su naredili i izvršili zloglasnu Novosadsku raciju, kada je u januaru 1942. ubijeno i pod led Dunava bačeno više od 1.200 Jevreja, Srba, Roma i drugih građana Novog Sada koje je mađarska okupatorska vojska proglasila simpatizerima jugoslovenskih partizana.

Inicijativu za podizanje spomenika podneo je Savez vojvođanskih Mađara (SVM), a podržali Srpska napredna stranka (SNS) i Pokret obnove kraljevine Srbije.

“Podizanjem ovakvog spomenika Grad Novi Sad bi odao počast komandantima i krvnicima najgnusnijeg zločina u istoriji našeg grada”, naveo je Antifašistički front 23. oktobar.

Ocenili su da su motivi za podizanje spomenika materijalne i ideološke prirode.

Objasnili su da SNS neguje veoma bliske odnose sa mađarskom vladajućom partijom Fides i ocenili da SVM deluje kao “vojvođanska podružnica” Fidesa.

“Fides i SNS su u velikom broju slučajeva isprepletene u zajedničkim poslovnim poduhvatima, posebno u Vojvodini. Mađarske vlasti, oličene u premijeru Viktoru Orbanu, kontinuirano izražavaju svoju podršku za nacionalističku politiku koju beogradski režim sprovodi na prostoru bivše Jugoslavije”, piše u saopštenju.

Dodali su da su SNS-u i Fidesu zajedničke ideologija desnice, ekstremizam i antikomunizam.

“Podizanje ‘Spomenika nevinim žrtvama 1944/45’ uključuje važnu antikomunističku dimenziju, jer je njen krajnji cilj da kriminalizuje Narodnooslobodilačku vojsku koja je, zajedno sa Crvenom armijom, a pod komandom Komunističke partije Jugoslavije, oslobodila Novi Sad od fašizma, i da konačno rehabilituju one koji su počinili najveći zločin u istoriji ovog grada”, ocenjuje se u saopštenju.

Uz apel međunarodnoj javnosti, u saopštenju su naveli i imejl adrese gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, Gradskog veća i Skupštine grada.

(Autonomija)