Skip to main content

Angela Merkel pozdravila novi elan dolaskom Bajdena na vlast

Planeta 13. јун 2021.
< 1 min čitanja

Dolazak Džozefa Bajdena (Joseph Biden) na vlast u SAD doneo je „novi elan“ u rad Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta – G7, izjavila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel poslednjeg dana samita lidera te grupe u Velikoj Britaniji.

„Izbor Bajdena za predsednika SAD ne znači da više nemamo problema u svetu, ali možemo da radimo sa novim podsticajem da bismo ih rešili“, rekla je nemačka kancelarka novinarima.

Angela Merkel je imala veoma teške odnose sa Bajdenovim prethodnikom Donaldom Trampom (Trump) jer je bio skeptičan prema multilateralnim forumima poput G7.

Nemačka kancelarka je ocenila kao veoma dobro što su na samitu donete neke konkretne odluke kao što su aktivnosti protiv epidemije koronavirusa i klimatskih promena.

Merkel se sastala sa Bajdenom na marginama samita G7, a američki predsednik je nemačku kancelarku pozvao u Belu kuću 15. jula.

Samit G7 je za Bajdena prvi samit u svojstvu predsednika SAD, ali je poslednji za Angelu Merkel kao kancelarku Nemačke, pošto planira da se povuče posle parlamentarnih izbora zakazanih krajem septembra.

G7 čine SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija. Ove godine tom grupom predsedava Velika Britanija.

(Beta)