Skip to main content

ANEM: Nedopustivo ponašanje prema novinarki Verici Marinčić

Građani 05. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Od 2018. godine bila je izložena pretnjama na ulici, praćenju kolima, nasilničkoj vožnji motora, prozivanju od strane narodnog poslanika Marijana Rističevića, hakerskim napadima na portal za koji izveštava i uvredljivim komentarima putem društvenih mreža"

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najošrtije je osudila skandalozno ponašanje radnika obezbeđenja opštine Inđija prema novinarki Verici Marinčić koja je onemogućena da radi svoj posao u zgradi lokalne samouprave uz ocenu da taj incident predstavlja kontinuitet višegodišnjeg ugrožavanja sigurnosti novinarke.

„Godinama unazad, ona je izložena različitim napadima. Od 2018. godine bila je izložena pretnjama na ulici, praćenju kolima, nasilničkoj vožnji motora, prozivanju od strane narodnog poslanika Marijana Rističevića, hakerskim napadima na portal za koji izveštava i uvredljivim komentarima putem društvenih mreža. Inđijski nezavisni medij – IN Medija za koji radi Verica Marinčić, već je ranije ukazivao na problem nepoštovanja Zakona o javnom informisanju i medijima od strane vlasti u Inđiji koja ih ne poziva na događaje koji organizuje lokalna samouprava“, naveo je ANEM.

Ocenili su da se ponašanje radnika obezbeđenja ne može pravdati njegovim neznanjem niti odsustvom jasnih smernica kako se može i mora ophoditi prema medijskim radnicima, te da gest nasilja pred kamerama očito ima podršku u samom vrhu opštine Inđija.

„Izostanak jasne osude nasilja u Inđiji od strane relevantnih državnih institucija predstavljaće davanje saglasnosti za ista ili slična ponašanja prema novinarima a posebno novinarkama koje su po osnovu rodne pripadnosti već izložene dodatnim pretnjama. Verici Marinčić i svim novinarima i novinarkama mora se omogućiti da rade svoj posao“, navedeno je u saopštenju ANEM-a.

(Autonomija)