Skip to main content

ANEM: Nastavljeni napadi na novinare, najugroženiji Dinko Gruhonjić i Ana Lalić

Info 13. апр 2024.
2 min čitanja

U martu mesecu nastavili su se napadi na novinare u Srbiji

U martu mesecu nastavili su se napadi na novinare u Srbiji, a napadima su najizloženiji predstavnici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, programski direktor Dinko Gruhonjić i predsednica tog udruženja Ana Lalić Hegediš, navodi se u redovnom mesečnom monitoringu koji izrađuje Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Čitav izveštaj pročitajte OVDE.

ANEM u izveštaju navodi da se Dinko Gruhonjić ponovo našao na meti uznemiravanja, napada i pretnji smrću, ovaj put jer je 11 meseci nakon što je sa još nekoliko novinara iz Srbije govorio na festivalu „Rebedu” u Dubrovniku, na društvenim mrežama objavljen snimak sa tribine, za koji je utvrđeno da je obmanjujuće montiran.

Taj izmontirani video snimak bio je okidač za talas uvreda i pretnji smrću preko društvenih mreža i medija bliskih režimu.

Dinko Gruhonjić godinama unazad je žrtva uznemiravanja, napada i pretnji, a od tih napada i pretnji nije pošteđena ni njegova porodica.

ANEM navodi da je Ana Lalić Hegediš dobila niz brutalnih pretnji, uvreda i poziva na linč, upućenih preko društvenih mreža na njen privatni i službeni telefon, nakon što je javno iznela svoje više puta ponovljene stavove u vezi sa kritikom nacionalizma, a zbog svojih stavova, Ana Lalić Hegediš našla se i na meti prorežimskih taloida.

Na društvenim mrežama objavljeni sui brojevi mobilnih telefona Ane Lalić Hegediš i Dinka Gruhonjića, zbog čega su novinari bili izložen proganjanju, uvredama i pretnjama.

Dodaje se da su zbog izrečenih pretnji privedene dve osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo ugrožavanje sigurnosti na štetu novinarke Ane Lalić Hegediš.

Podseća se i da protiv Ane Lalić Hegediš tokom pandemije kovida podneta krivična prijava kojom joj je stavljeno na teret da izveštavanjem o manjku zaštitne opreme u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu izaziva paniku.

Ona je bila privedena i zadržana u pritvoru, a tom prilikom zadržani su njen laptop i dva telefona.

Krivična prijava odbačena je u drugoj polovina aprila 2020. godine.

ANEM izrađuje Monitoring medijske scene s ciljem kontinuiranog praćenja događaja i procesa koji utiču na stanje medijskih sloboda u Srbiji.

Autori monitoringa bave se: slobodom izražavanja; praćenjem implementacije postojećih propisa; usvajanjem novih propisa, ali i izmenama i dopunama aktuelnih, kako iz oblasti medija, tako i iz drugih oblasti koje na direktan ili indirektan način utiču na slobodu medija; kao i analizom SLAPP tužbi (strateških tužbi protiv učešća javnosti) usmerenih prema novinarima i medijima.

Za izradu monitoringa koriste se javno dostupni podaci, podaci dobijeni od novinara, urednika i drugih medijskih radnika, novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, kao i od državnih i nedržavnih organa.

Izradu publikacije su podržali Evropska unija i Misija OEBS-a u Srbiji.

(Autonomija)