Skip to main content

ANDREJ NIKOLAIDIS: Samo politički idioti sigurni su da će Krivokapićeva vlada kratko trajati

Izdvajamo 12. дец 2020.
3 min čitanja

Trećeg dana rada, nova vlada Crne Gore objavila je da se država zadužila još 750 miliona eura kod zelenaša. Sa kamatama, to mu dođe skoro pa milijardu.

Zapravo, vlada vijest o zaduženju i nije objavila. Objavile su to „Vijesti“, koje u novom režimu imaju status kakav nije imala ni „Pravda“ u Sovjetskom savezu. „Vijesti“ u novoj konstelaciji snaga nisu novina, nego Službeni glasnik. Od sad je ovako: odluke vlade stupaju na snagu po objavi u „Vijestima“.

Nakon „Vijesti“, radosni glas o novih milijardu duga saopštio je i ministar finansija. Nije sazvao konferenciju za medije niti poslao saopštenje sa podacima o zaduženju. Ministar se oglasio na tviteru. Uz vijest o zaduženju objavio je svoju fotografiju: on, nasmijan, pun nade u bolje sutra, u auto-servisu. Kraj njega – bijeli oldtajmer. Nek se vidi raskoš…

Potom je ministar sa tvitera uklonio fotografiju, a ostavio slova i brojke. Crna Gora je novim kreditom obezbijedila ekonomsku budućnost, piše tamo.

Dakako, skoro milijardu duga ne zove se „uzeo pare od kamatara“, nego „emitovanje državnih obveznica“. Ali kamatar je kamatar: možeš ga oslovljavati kako hoćeš, no kad ti dođe po pare zbog imena ti neće biti lakše. Znate ono: „ime nije ništa, što zovemo ružom slatko bi mirisalo i s drugim imenom“. Što zovemo „međunarodnim povjeriocima“, kosti će ti slomiti i pod drugom firmom.

Crna Gora se, uzgred, zadužila po kamati tri puta većoj od one po kojoj se zadužuje Srbija, a sedam puta većoj od one pod kojom vlada Hrvatske svoje građane gura u dužničko ropstvo.

Budući da je vlada zaduženje predstavila kao veliki uspjeh, oglasio se bivši premijer, Duško Marković. On je ustvrdio da zasluge za to što su se zelenaši smilovali da Crnoj Gori oderu kožu pripadaju njegovoj vladi: da povjerioci nemaju povjerenja u Crnu Goru, ne bi joj dali pare, rekao je. A povjerenje imaju zahvaljujući radu njegove vlade.

Na to je reagovao novi premijer, Zdravko Krivokapić. A, ne, ne može tako, saopštio je on: sve zasluge za ovaj epohalni uspjeh pripadaju njemu i njegovoj vladi. U Krivokapićevoj interpretaciji, to što su mu povjerioci dali pare po zelenaškim kamatama dokaz je kredibiliteta nove vlade.

I to je Crna Gora danas: narkoman koji je radostan zato što je, uprkos prethodnom dugu, na odloženo plaćanje dobio novih deset grama; kockar koji je kupio budućnost time što se dodatno zadužio kod najzloglasnijeg kamatara, ne bi li vratio dio dugova.

Za što su, pravo za pravo, zaslužni svi: i Marković, i Krivokapić, i Đukanović, i svi njegovi skakavci koji su opustošili sve na što su naišli.

Novo zaduženje znači da je svaki građanin Crne Gore, od trećeg dana rada nove vlade, dužan dodatnih 1200 eura. To treba dodati na 11 000 eura koliko je, u prosjeku komercijalnim bankama dužan svaki crnogorski građanin, te na 4 milijarde javnog duga, koje će ti građani platiti solidarno. U mračna vremena u takvoj situaciji vodila bi se kratka, no sadržajna debata: koga zbog toga prvoga treba strijeljati. Danas je Crna Gora demokratija, pa se bivši i sadašnji premijer javno prepiru kome za to pripadaju zasluge i čestitke.

A čestitke stižu sa svih strana. Premijeru Krivokapiću su na uspješnom zaduženju čestitale i američka ambasadorica i predstavnica Evropske unije.

Dio javnosti, antropološki optimisti, ostao je zbunjen tim čestitkama. Zašto? Pa zato jer EU i SAD insistiraju na vladavini prava i transparentnosti rada vlade. Ali to, ne razumiju optimisti, ne važi za zaduživanje. Stoga, čestitke. Iako je dug dogovoren u apsolutnoj tajnosti, neposrednom pogodbom, uz kršenje niza, ili ako baš hoćete: manje-više svakog zakonskog propisa. Iako se ne zna ko je uzeo proviziju, niti kolika je ta provizija. Čovjek koji se u provizije razumije, Nebojša Medojević, tvrdi da je standardna zarada posrednika u takvim transakcijama između 5 i 9 miliona eura. U ovom poslu očito je da su i zelenaš i posrednik ideološki ispravni i posvećeni snaženju vladavine prava i demokratije, stoga su EU i SAD požurile da upute čestitke i prekinu svaku raspravu o učinjenom poslu. Iako su operaciju izveli Krivokapić i ministar-takoreći zet, pa je to bila takoreći porodična stvar, i to u novembru, kada još nisu bili vlada. Čime su u Crnoj Gori postavljeni novi standardi političke transparentnosti: zaduženje zemlje dogovorila su privatna lica.

Samo politički idioti sigurni su da će Krivokapićeva vlada kratko trajati. Bude li se ovako zaduživala, odradiće i ovaj i sljedeći mandat, a pljusak čestitki sa visokih međunarodnih adresa neće prestati.

(Autonomija, foto: Tanja Draškić Savić)