Skip to main content

Analiza portala SettimanaNews: Veoma sumnjiv kontinuitet i pravni status SPC u Crnoj Gori

Jugoslavija 21. avg 2022.
2 min čitanja

"Za protivnike ‘temeljnoga ugovora’, on je takođe dio ekspanzionističkih apetita Beograda"

Zbog napetosti sa Pravoslavnom crkvom u jurisdikciji Srba (SPC), Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića izgubila je izbore 2020. godine; zbog prevelike bliskosti s tom Crkvom i njezinim interesima, Vlada Zdravka Krivokapića je pala početkom godine; zbog potpisivanja spornoga konkordata između Crne Gore i SPC pala je aktuelna Vlada Dritana Abazovića — piše danas u članku „Crna Gora: treći pad” italijanski portal „SettimanaNews” (settimananews.it).

„Potpisan tiho, bez ikakve najave publiciteta 3. avgusta u rezidenciji državne uprave u Podgorici, glavnome gradu Crne Gore, konkordat [‘temeljni ugovor’] je djelovao kao katalizator unutrašnjega nezadovoljstva većine vlasti u kojoj je učestvovala, kroz vanjsku podršku, Đukanovićeva DPS”.

„SettimanaNews”, čija nedavno objavljena analiza upućuje na vrlo dobro poznavanje prilika u Crnoj Gori (vidi link dolje), piše u nastavku:

„Burne rasprave su se posljednjih decenija vodile o 650 sakralnih objekata (crkava, manastira, zgrada, etc) i nizu zemljišta čija se katastarska vrijednost procjenjuje na MILIJARDU EURA”.

„Za neke pravnike, privilegije date SPC su odricanje od autoriteta države Crne Gore, kažnjavanje zahtijeva pomjesne i manjinske Autokefalne pravoslavne Crkve i izražavanje potčinjenosti suśednoj državi — Srbiji, koja nikada nije krila svoje pokroviteljstvo na trecinu stanovništva Crne Gore koji tvrde da imaju srpsko porijeklo”.

„Akademski krugovi u Crnoj Gori osuđuju prioritet konkordata nad državnim zakonima i priznavanje VEOMA SUMNJIVOG istorijskog kontinuiteta SPC od 1219. godine. Pravni status SPC svakako NE DATIRA prije 1836. godine”.

Naime, Republika Srbija u čl. 11 st. 1 Zakona o crkvama i verskim zajednicama (2006) priznaje „kontinuitet sa pravnim subjektivitetom” tek od 21. maja 1836. godine, nakon što je tadašnja Beogradska mitropolija od Vaseljenske patrijaršije dobila status — autonomije (autokefalija Crkvi u Srbiji je, prvi put u istoriji, priznata 1879. godine).

Portal „SettimanaNews” nastavlja kako SPC „nije propuštila da kritikuje zahtjev Crne Gore za članstvom u Evropskoj uniji, posebno u pogledu nekih pravnih smjernica EU (homoseksualnost, vanbračna zajednica, porodica, etc). Iznervirala ju je rezolucija Evropskoga parlamenta (mart 2022); tu se SPC osuđuje kao element napetosti, podjela i sukoba među etničkim zajednicama na Balkanu”.

„Za protivnike ‘temeljnoga ugovora’, on je takođe dio ekspanzionističkih apetita Beograda”.

„Pad Abazovićeve vlade ne bi trebalo da poništi već potpisani ‘temeljni ugovor’, ali će se na mogućim predstojećim izborima crkveno pitanje vratiti u središte ideološkoga sukoba u Crnoj Gori”, zaključuje „SettimanaNews”.

(Antena M)