Skip to main content

Ana Lalić: Srbija je duboko gurnuta u strah, sve nas je manje spremnih da progovorimo

Jugoslavija 18. мар 2024.
2 min čitanja

"Imam utisak da nas je sve manje ili smo toliko ubijeni u pojam, da taj 12-godišnji Vučićev pir nad Vojvodinom počinje da daje rezultate"

Predsjednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić konstantno je na meti prijetnji u uvreda režimskih botova i glasila, a ta kampanja eskalirala je nakon njenog učešća na skupu u Dubrovniku, na kojem je govorila o klerikalizaciji i „dosrbljavanju“ Vojvodine. Talasu najbestijalnijih prijetnji njoj, Dinku Gruhonjiću i još nekolicini slobodnih novinara pridružili su se otvoreno i visoki predstavnici Vučićeve vlasti, poput ministra odbrane i predsjednika SNS Miloša Vučevića i doskorašnjeg direktora BIA Aleksandra Vulina.

Vojvodina je postala najgora psovka u Srbiji

Na pitanje da li je jači okidač za napade na nju bilo ono što je rekla ili mjesto đe je izgovorila te kritike, Ana Lalić odgovara:

„I jedno i drugo. To su dva konstantna ‘trigera’ u Srbiji koji vam garantuju da ćete navući na sebe sve nacionaliste, šoviniste, desničare, vjernike, ravnozemljaše… jedan je ‘sveta’ riječ, kakva je SPC a druga je trenutno, vjerovatno, najgora psovka u Srbiji – Vojvodina. Ja sam se drznula da pomenem oba ta termina i da malo produbim problematiku koju Srbija ima sa njima. A to sam se još drznula da pomenem u Dubrovniku. Tako da sam, po njima, ja ‘ustaška, mađarska kurva koja bruka Srbiju u Dubrovniku da bi se Hrvati i hrvatska stoka naslađivala'“!

Pritisak na Fakultet da da otkaz Dinku Gruhonjiću

Ana Lalić kaže da je bezbjednosno ugrožena i da ne napušta stan jer joj je tako sugerisano nakon policijske procjene da kretanje gradom nije sigurno. Naglašava da je u još goroj situaciji urednik Autonomije i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić, protiv kojeg se, čak, sprema peticija da dobije otkaz.

„Njemu je, bojim se, ugroženo radno mjesto profesora na Katedri za žurnalistiku jer Novosadski univerzitet i dekanicu bukvalno zatrpavaju zahtjevima da bude otpušten, i to po hitnom postupku, i traže da se preispita njegova kvalifikacija i sposobnost da se bavi pedagoškim radom“.

Vučićev 12-godišnji pir daje rezultate

Gošća DRV podsjeća na sudbinu Slavka Ćuruvije i drugih novinara u Srbiji kojima se „Služba“ ozbiljno bavila na način koji je to najavio Aleksandar Vulin, govoreći o Dinku Gruhonjiću. Zato cijelu situaciju smatra opasnom i zabrinjavajućom. Dodaje kako sve ukazuje da nema ni naznaka promjena na bolje i da će Srbija još dugo biti nedemokratska, uprkos tome što veliki broj građana Vovodine misli ono što ona javno saopštava. Ljudi se, jednostavno, plaše, zaključuje Ana Lalić.

„Srbija i narod u Srbiji su toliko duboko gurnuti u strah, u deluziju, u konstantni i permanentni osjećaj da će im se neko osvetiti, da će im se nešto dogoditi ukoliko izgovore ono što misle i kako se osjećaju. To je, čak, prešlo i na onaj dio ‘građanske’ Srbije pa su i oni diskretni u svojim javnim podrškama“… Prosto, imam utisak da nas je sve manje ili smo toliko ubijeni u pojam, da taj 12-godišnji Vučićev pir nad Vojvodinom počinje da daje rezultate“.

Kupljeno ćutanje Zapada

Ana Lalić kaže da je kampanja protiv nje i Dinka Gruhonjića pokrenuta i zbog želje da se skrene pažnja sa afere poklanjanja zgrade Generalštaba u Beogradu Trampovom zetu Kušneru, uz posredovanje notornog američkog diplomate Ričarda Grenela.

„Da se Srbija ne bi bavila time! Činjenicom da Vučić i Goran Vesić u konkretnom slučaju više čak ni ne rasprodaju, nego poklanjaju državnu imovinu. Ja vjerujem da se time prosto kupuje ćutanje američke administracije“.

Kao dijagnozu stanja u Srbiji, uz podsjećanje da je Vojvodina u Drugom svjetskom ratu praktično bila bez četnika (navodno ih je bilo svega sedmorica) gošća DRV citira posljednjeg živog narodnog heroja Vojvodine. Komanadant Šeste vojvođanske brigade Petar Matić-Dule kazao joj je:

„Ana, danas su nam četnici na vlasti“

(Antena M)