Skip to main content

ANA LALIĆ: Da li je moguće da žene u Srbiji misle da će da smršaju s ovim lekom? Evo šta radi nama koji moramo da ga pijemo

Građani 20. sep 2023.
3 min čitanja

U kakvom je to mozgu bolje imati tremor, srčane probleme, grčeve u mišićima, nego par kilograma viška?

Pre par dana sam napunila 47. godina. Poslednjih petnaest živim sa problematičnim štitnom žlezdom koja je odbila da učestvuje u mojoj stresnoj svakodnevnici i prosto se svela na ler: radi tek toliko da se može reći da je tu. Uz hipotireozu (smanjenu funkciju štitne žlezde), gratis sam dobila i autoimuno oboljenje egzotičnog naziva – Hašimoto. U prevodu: bolest u kojoj imune ćelije napadaju tu već napaćenu i zbunjenu štitnu mi žlezdu.

U ovih par rečenica u Srbiji će se danas, prema grubim procenama, prepoznati više od milion ljudi, mahom žena, koji imaju istu ili sličnu dijagnozu. Dakle, nas milion svakodnevno mora da pije određeni lek (Eutyrox) kako bi iole funkcionisalo. Kako bi moglo da radi. Hoda. Misli. Ustane iz kreveta. Pamti. Vozi. Svari hranu. Zatrudni i održi trudnoću. Spava.

Elementarno znanje biologije kaže da su hormoni štitne žlezde neophodni za pravilan rad svih, baš SVIH, ćelija organizma. I svaka ćelija nas milion u Srbiji je sretna što za naše stanje (jer je u pitanju hronično oboljenje sa kojim se živi) postoji lek. Uz precizno doziranje i svakodnevno uzimanje, Eutiroks nam omogućuje da, uz manje hormonalne turbulencije, funkcionišemo skoro pa normalno. Pod uslovom da Eutiroksa ima u prodaji.

I pod uslovom da ne živite u Srbiji gde ga, sve češće, nema.

A kao jedan od razloga nestašice leka je, tvrde u apotekama, njegova zloupotreba jer ga žene (pored leka za dijabetes Glukofaž) “masovno kupuju da bi smršale”.

E, sad… Jedan od simptoma poremećaja rada štitne žlezde su česti emotivni ispadi. Ja sam svoj poslednji imala pre neko veče, u apoteci, nakon što mi je saopštena ova vest (kao i da ću zbog ovih zloupotreba sada morati svakog meseca da dokazujem svoju petnaestogodišnju i doživotnu dijagnozu).

U pristojnoj verziji, zapitala sam se da li je zaista moguće da nekom pada na pamet da na ovaj način pokušava da smrša.

U manje pristojnoj verziji, zapitala sam se da li je moguće biti toliko jbno nenormalan, glup, sebičan, nezahvalan… i svesno ugrožavati svoje (i tuđe!) zdravlje da bi se natiskalo u helanke i imalo ravniji stomak?

U kakvom je to mozgu bolje imati tremor, srčane probleme, grčeve u mišićima, opštu slabost, bolne zglobove… Nego par kilograma ili desetinu kilograma viška?

Odakle ideja da će vam lek za dijabetes (kog nemate) i lek za poremećaj štitne (koji takođe nemate) skinuti kilograme? Gde je ono elementarno znanje biologije koje je trebalo steći u petom razredu osnovne škole? I, na kraju krajeva, kada i gde ste videli osobu koja boluje od hipotireoze, a da je mršava???

Većina nas je, uz Eutiroks, i na posebnom režimu ishrane, mahom bljutave i monotone, i opet nas ima “viška”. Većina od milion nas nešto trenira, jer je to jedini način da pokrenemo metabolizam, uprkos lekovima i dijetama. I ne radimo to jer smo pobornici zdravog života, već nam je to jedini način da uopšte imamo iole kvalitetan život. I, ko vas je to slagao da se kilogrami skidaju u apoteci, umesto u teretani?

Ja sam Sremica. Nama babe od četvrtog meseca daju da sisamo slaninu “da nam se razviju pluća”. Kad nam se jelo “nešto slatko”, davali nam čvaraka ili leba, masti i šećera, a sa pet godina već sami znamo da ispržimo kobasicu. Volim da jedem i ne volim da treniram. Ali, ne jedem i treniram. Dakle, znam kako vam je. Evo, sad se nadam da i vi znate kako je nama kojima su lekovi životna nužnost, a ne neka “magična pilula” za topljenje sala. Koja, uz to, i ne radi.

U krajnjem slučaju, apsolutno je vaša stvar šta činite sa svojim telom i zdravljem. Sve dok time ne ugrožavate tela i zdravlje nas milion.

Stoga, molim vas, budimo normalni, pristojni i empatični ljudi. A, ako vas neko pita zašto ste debeljuškasti, slobodno slažite da imate problem sa štitnom žlezdom.

(Ana Lalić, Nova / Foto: Pixabay)