Skip to main content

Ana Ferik Ivanovič: O mostovima bez prisustva struke

Građani 11. jan 2023.
3 min čitanja

"Da li je zaista neophodan vijadukt u produžetku Bulevara Evrope u dužini od skoro 1.5 km, sa 6 uzlaznih rampi, na nekih 6-8 m od tla, pod prozorima stotina stanara koji tu sada žive"

Predsednica Društva arhitekata Novog Sada (DaNS) Ana Ferik Ivanovič upozorila je da je za potrebe izgradnje tri nova mosta u Novom Sadu bilo neophodno raspisati međunarodni konkurs, sa precizno definisanim i osmišljenim projektnim uslovima, stručnim žirijem sačinjenim od renomiranih stručnjaka u izgradnji mostova, a sve u cilju da Novi Sad dobije najlepše, najfunkcionalnije i najmodernije mostove na ovom delu toka Dunava.

Ferik -Ivanpovič se u objavi na Fejsbuk stranici Društva osvrnula na jučerašnju prezentaciju projekata izgradnje tri nova mosta u Novom Sadu, ističući kako su i sa nje izostali predstavnici građana i struke.

Upozorila je i da se „iz jako tihog i ometanog snimka“, moglo čuti samo nekoliko detalja vezanih za izgradnju tih objekata.

„Predstavnici vlasti i učesnici u izgradnji nova tri mosta, izneli su ukratko najosnovnije podatke o dimenzijama, rasponima, pravcima, koridorima, kilometrima koji će ovom prilikom biti izgrađeni, ali niko nije čuo stav recimo, arhitekte, urbaniste, umetnika, građanina, njihovo mišljenje o izgradnji ovih, za naš grad, kapitalnih objekata„, istakla je GFerik-Ivanovič.

Novi Sad se, nastavlja ona, oduvek ponosio svojevrsnom, negovanom, skladnom arhitekturom, umereno koncipiranim prostorima, načinom kako se razvijao, stvarao nove prostore, te da bi upravo ovi mostovi trebal oda budu „nastavak negovanja uvažavanja prostora i načina kako se ovde živi“.

„Oni će biti ti koji će biti izgrađeni na ponos svih naših građana, svih naših stručnjaka, i svih onih koji u njihovom stvaranju učestvuju“, rekla je predsednica DaNS.

Ona dodaje i da je i dalje ostalo nejasno kako konačno ta tri mosta izgledaju.

„Da li su sva tri mosta na isti način koncipirana, konstruktivno isprojektovana, sa istim upotrebljenim materijalima i svi u beloj boji“, zapitala je ona.

Ferik-Ivanovič dalje pita ko su projektanti mostova i po kojim kriterijumima i uslovima su njihova rešenja izabrana i predložena za realizaciju?

„Čime projektant i izvođač garantuju da će prilikom realizacije mostova maksimalno uvažavati naseljeni prostor i prirodna staništa u koja zalaze?

Sa prezentacije mostova, foto Autonomija

Ko je odlučio da je most “vizuelno atraktivan”? Da li je zaista neophodan vijadukt u produžetku Bulevara Evrope u dužini od skoro 1.5 km, sa 6 uzlaznih rampi, na nekih 6-8 m od tla, pod prozorima stotina stanara koji tu sada žive i koji tek planiraju da se dosele na ovaj “autoput” u najavi“, navodi ona.

Predsednica DaNS pita i da li su jedina rešenja u postavljanju zvučnih barijera, koje bi trebalo da umanje buku i pita se zašto uopšte „stvarati buku i dodatne saobraćajnice, ako postoje rešenja manje invazivna za prostor, ulepšana sadnjom zelenila i postavljanjem drugih vrsta urbanog mobilijara?“

„Da li je pozicija buduće marine ovde planirana na pravom mestu? Kada se uključe motori čamaca i jahti, ne možemo pričati o kvalitetu vazduha na tom mestu. Ni o životu bilo kojih zaštićenih vrsta kojima je ovaj rukavac prirodno stanište? Da li su slučajno projektanti izostavili u modelu planiranu kajakašku stazu, čija pozicija je isto tako upitna na ovom prostoru“, ističe ona.

Navodi da su to samo neka od pitanja o kojima se moglo diskutovati na promociji, posebno kada se radi o „istorijskom trenutku“ u kome Novi Sad dobija (plaća parama svojih građana) TRI nova mosta.

„Odgovore nećemo dobiti, kao što se danas moglo i videti. Prezentacija je urađena, takoreći, sve je već završeno, izmodelovano, predstavljeno, opravdano mnogim benefitima. A i zašto bi još neko želeo, eventualno da pita ili da predloži nešto? Nažalost, već duže vreme se ovako kod nas radi, sve se dešava iza zatvorenih vrata, bez informisanja, učešća, uvažavanja mišljenja građana, struke, smatrajući da su ovako predstavili projekte budućih mostova“, rekla je ona.

Dodala je da je to moglo biti urađeno putem bilborda, objavama u novinama, na nekim kvalitetnijim prikazima, a ne iz objektiva novinara.

„A to da li ćemo jednog dana biti ponosni na naše mostove, na njihovu lepotu i kvaliteno kreiranje prostora, ostaje da vidimo kako će drugi odlučiti i kako će nam drugi izgraditi“, zaključila je ona.

(Autonomija)