Skip to main content

Amnesty International upozorava na porast ‘državnih pogubljenja’

Građani 24. maj 2022.
2 min čitanja

Prošle godine zabilježen je „zabrinjavajući porast“ pogubljenja na globalnom usred ublažavanja ograničenja pandemije, objavio je Amnesty International 24. maja, a Iran je zabilježio najveći broj ubistava koje je odobrila država od 2017.

Globalni broj pogubljenja porastao je za 20 posto tokom 2020., pri čemu je Iran najviše doprinio ovom porastu.

Globalni ukupni broj ne uključuje pogubljenja u Kini, za koje Amnesty vjeruje da ih ima na hiljade, u Sjevernoj Koreji i Vijetnamu.

Od ukupno 579 pogubljenja izvršenih u 18 zemalja prošle godine, Iran je pogubio najmanje 314 ljudi, što je porast u odnosu na 246 u 2020. i najveći broj u četiri godine, navodi Amnesty u svom „Izvještaju o smrtnim presudama i pogubljenjima 2021“.

Organizacija za zaštitu prava rekla je da je veći broj posljedica povećanja broja pogubljenja povezanih s drogom u Iranu. „Iran zadržava obaveznu smrtnu kaznu za posjedovanje određenih vrsta i količina narkotika, s tim da se broj pogubljenja zabilježenih za kaznena djela povezana s drogom povećao više od pet puta na 132 u 2021. u odnosu na 23 u prethodnoj godini“, navodi se u izvještaju.

Takođe je istaknuto povećanje broja pogubljenih žena, koji je porastao s devet na 14 iz godine u godinu.

„Iranske vlasti nastavile su s napadom na prava djece pogubivši tri osobe koje su u vrijeme zločina bile mlađe od 18 godina, suprotno njihovim obavezama prema međunarodnom pravu“, navodi se u izvještaju.

Saudijska Arabija je u međuvremenu više nego udvostručila broj pogubljenih prošle godine.

Amnesty takođe spominje da je Saudijska Arabija ove godine pojačala praksu, s pogubljenjem 81 osobe u samo jednom danu u martu.

„Nakon pada broja pogubljenja 2020., Iran i Saudijska Arabija su prošle godine još jednom pojačali svoju primjenu smrtne kazne, uključujući besramno kršenje zabrana na snazi prema međunarodnom zakonu o ljudskim pravima“, rekla je Agnes Callamard iz Amnestyja.

Prema dostupnim podacima, Mijanmar, koji je bio u vanrednom stanju, osudio je na smrt oko 90 ljudi.

Najmanje 2.052 smrtne kazne izrečene su prošle godine u 56 zemalja. Veliki porast broja smrtnih kazni zabilježen je u Bangladešu, Indiji, Demokratskoj Republici Kongo, Egiptu i Pakistanu.

Kao dobru stvar, Amnesty je istaknuo ukidanje smrtne kazne u Kazahstanu.

„U decembru je Kazahstan usvojio zakon o ukidanju smrtne kazne za sva krivična djela, koji je stupio na snagu u januaru 2022.“, navodi se u izvještaju.

(AFP, dpa)