Skip to main content

Amnesty International traži informacije o tome gde se nalazi ruski aktivista Pivovarov

Planeta 17. феб 2023.
2 min čitanja

Porodica i advokati Pivovarova rekli su da nisu u kontaktu sa njim od 18. januara

Organizacija Amnesti internešenel (Amnesty International) je pozvala ruske vlasti da porodici i advokatima zatvorenog aktiviste Andreja Pivovarova dostave informacije o njegovom trenutnom boravištu i zaustave, njegov, kako se navodi, „prisilni nestanak“.

Pivovarov, bivši izvršni direktor sada ugašenog pokreta “Otvorena Rusija”, priveden je u maju 2021. nakon što je izveden iz aviona za Varšavu neposredno pre poletanja iz Sankt Peterburga.

Osuđen je na četiri godine zatvora u julu 2022. pod optužbom da je na čelu „nepoželjne organizacije“.

„Otvorenu Rusiju“ finansirao je ruski tajkun Mihail Hodorkovski, koji se preselio u London nakon što je proveo deset godina u zatvoru u Rusiji pod optužbama koje se smatraju političkom osvetom zbog suprotstavljanja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Porodica i advokati Pivovarova rekli su da nisu u kontaktu sa njim od 18. januara.

Amnesti internešenel je u saopštenju od 17. februara naveo da je Pivovarov držan bez kontakta sa spoljnim svetom skoro mesec dana.

Krajem decembra, ruske vlasti su saopštile da je Pivovarov prebačen iz pritvorskog centra u jugozapadnom regionu Krasnodara u tranzitni zatvor u Sankt Peterburgu, iz kojeg je trebalo da bude poslat u drugi zatvor.

Proces prebacivanja osuđenika u Rusiji i mnogim druge bivšim sovjetskim republikama uključuje vozove posebno dizajnirane za zatvorenike. Zatvorenici koji putuju takvim vozovima su smešteni u prostor sa malo svežeg vazduha i imaju ograničen pristup hrani ili toaletu.

Transferi mogu da potraju danima, nedeljama ili čak mesecima dok vozovi staju, a osuđenici provode vreme u tranzitnim zatvorima.

„Ruske vlasti moraju odmah da otkriju gde se nalazi Andrej Pivovarov i da ga odmah i bez ikakvih uslova oslobode. Takođe, neophodno je reformisati sistem prevoza osuđenika u zemlji, tako da bude usklađen sa međunarodnim standardima ljudskih prava“, rekla je u saopštenju direktorka Amnesti internešenela u Rusiji Natalija Zvjagina.

Zakon o „nepoželjnim organizacijama“, usvojen 2015. godine, bio je deo niza propisa koje je usvojio Kremlj kao vid pritiska na mnoge neprofitne i nevladine organizacije koje su dobijale sredstva iz stranih izvora, uglavnom iz Evrope i Sjedinjenih Država.

(Slobodna Evropa, Foto: AI)