Skip to main content

Amnesti internešenel: Talibanska pravila guše žene iz dana u dan

Građani 27. jul 2022.
< 1 min čitanja

Životi avganistanskih žena i devojaka su uništeni „strogim pravilima koja ih guše“ otkako su talibani preuzeli vlast pre skoro godinu dana, navode iz međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (Amnesty International) u izveštaju objavljenom danas.

Nakon što su zauzeli glavni grad Kabul u avgustu 2021. i zbacili vladu koju podržava međunarodna zajednica, talibani su naveli da su liberalniji nego kad su na vlasti bili 1990-ih.

U početku su govorili da će ženama dozvoliti da nastave da rade, a devojčicama da se školuju, međutim formirali su vladu u kojoj su samo muškarci, koji su učestvovali u prethodnoj vladavini te je devojčicama zabranjeno da pohađaju školu nakon sedmog razreda, a žene su obavezne da nose burke i da im se samo vide oči i zabranjeno im je da rade.

U izveštaju se navodi da je smanjena zaštita žrtava porodičnog nasilja, da pritvaraju žene i devojke zbog manjih prekršaja i da su talibani doprineli porastu dečjih brakova.

„Zajedno, ove politike čine sistem represije koji diskriminiše žene i devojke u skoro svakom aspektu njihovog života. To guši žene Avganistana iz dana u dan“, naveli su iz AI.

Izveštaj je napisan na osnovu razgovora sa 90 žena i 11 devojčica između 14 i 74 godine od septembra do juna ove godine širom Avganistana.

(Beta-AP, foto: Pixabay)