Skip to main content

Američki senator duboko zabrinut za stabilnost BiH posle posete Sarajevu

Jugoslavija 29. apr 2022.
2 min čitanja

Američki senator Kris Marfi, koji je nedavno posetio Bosnu i Hercegovinu sa dvoje kolega iz Senata SAD, izjavio je da je zabrinut za stabilnost te zemlje zbog ponašanja i odnosa između članova Predsedništva BiH.

Iskustva i zapažanja tokom posete Sarajevu Marfi je prošle sedmice objavio na svom blogu, navodeći da su on i njegove kolege iz Senata bili zaprepašćeni time što su članovi Predsedništva BiH bili „više zainteresovani da se međusobno svađaju“ nego da vode dijalog sa njima.

„Napustili smo sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove važne zemlje“, naveo je Marfi.

Ukazujući da je zbog lošeg vremena prošle srede odložen let iz Beograda za Sarajevo, Marfi je naveo da su senatori morali da preskoče jutarnje sastanke i da su odmah imali „najvažniji angažman u danu“, odnosno sastanak sa članovima Predsedništva BiH.

Dodao je da su sa američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem pre toga razmatrali „strategiju kako pristupiti sastanku“, navodeći da je u proteklih više od 20 godina BiH bila država gde je „najteže bilo održati mir“ u regionu.

Senator Marfi je naveo i da su u posleratnom periodu tri člana Predsedništva BiH „nevoljko nalazili kompromis koji je neophodan da bi država ostala funkcionalna“, ali da se to promenilo u poslednje vreme, i to najviše zbog, kako je napisao, „tvrdoglavosti i separatističke retorike“ srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Marfi je ocenio da je tročlana izvršna vlast „zapala u krizu, nesposobna da donosi bilo kakve odluke“.

„Kao rezultat toga, Dodik je uz podršku Rusije počeo da pravi planove za uspostavljanje vlastitih institucija u kojima su samo Srbi. To bi moglo dovesti do građanskog rata i katastrofe za region, upravo onakve vrste haosa za koji bi (ruski predsednik Vladimir) Putin navijao i podsticao ga“, napisao je Marfi.

Dodao je da pripreme za sastanak senatora sa članovima Predsedništva u BiH „nisu mnogo doprinele“, ukazujući da su „zaprepašćeno sedeli dok su oni (lideri BiH) izgovarali uvrede i iznosili pritužbe, očito zainteresovani samo za pogoršanje postojeće krize“.

„Dali smo sve od sebe da im objasnimo kako se SAD dugo bore sa istim problemima s kojima se bori BiH, obe naše nacije su multikulturalne i imaju sistem podele vlasti između jake nacionalne vlade i jakih vlada saveznih država. Ali jedva su nas slušali, a mi smo napustili sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove važne zemlje“, naveo je Marfi.

On je kazao i da je poseta senatora Srbiji imala za cilj da se postigne diplomatski napredak u vezi sa ciljevima koji su važni za SAD, a da je „bilo jasno“ da će poseta BiH biti „uglavnom utvrđivanje činjenica“.

„Senatorka Džin Šejhin, senator Tom Tilis i ja proveli smo ostatak našeg putovanja razgovarajući o implikacijama našeg sastanka s članovima Predsedništva BiH i našim drugim angažmanima u Sarajevu i počeli da smišljamo strategiju kako da se Kongres pozabavi rastućom krizom stabilnosti u BiH“, naveo je Marfi.

(Beta, ilustracija: Klix.ba)