Skip to main content

Američki Senat nije podržao predlog zakona o abortusu

Planeta 12. мај 2022.
< 1 min čitanja

Da je usvojen, osigurao bi pristup sigurnim prekidima trudnoće za pacijente širom zemlje

Predlog zakona kojim bi se abortus učinio legalnim u Sjedinjenim Državama poslanici u američkom Senatu nisu podržali zbog žestoke republikanske opozicije.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti žena, da je usvojen, osigurao bi pristup sigurnim prekidima trudnoće za pacijente širom zemlje – ali svih 50 republikanaca i jedan od 50 demokrata glasali su da se zakon ne razmatra.

Demokrate su pokušale da umanje štetu ako Vrhovni sud poništi skoro 50-godišnju presudu Roe protiv Vejda koja je uspostavila nacionalno pravo na abortus.

Pre glasanja, više od dvadesetak demokrata u Domu, uglavnom žena, marširalo je od Predstavničkog doma do Senata uzvikujući „Moje telo, moja odluka“. Zatim su ušli u senatsku komoru i tiho sedeli uz zadnji zid dok su senatori raspravljali o pravima na abortus.

Iako je poraz bio nadaleko očekivan, demokrate se nadaju da će glasanje pomoći da veći broj njihovih kandidata odnese pobedu u novembru, pošto istraživanja javnog mnjenja pokazuju duboku podršku među biračima za Roe v. Vade, navodi agencija Rojters.

Američka decenijama stara bitka oko prava na abortus ponovo je eksplodirala prošle nedelje kada je Vrhovni sud potvrdio autentičnost nacrta mišljenja koje je nagovestilo da će uskoro poništiti Roe protiv Vade. Takva odluka bi prepustila pojedinačnim državama da odrede svoju politiku abortusa.

Presuda Vrhovnog suda očekuje se do kraja juna.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)