Skip to main content

Američka senatorica zabrinuta da bi Crna Gora mogla dijeliti NATO informacije sa Putinom

Jugoslavija 01. nov 2023.
< 1 min čitanja

Novu vladu Crne Gore podržava proruska desnica čiji je čelnik Andrija Mandić izabran za predsjednika parlamenta

Među ključnim problema na Zapadnom Balkanu trenutno su, prema ocjeni članice Vanjskopolitičkog odbora Senata SAD-a Jeanne Shaheen, odnosi Srbije i Kosova, nova vlada Crne Gore koju podržava prosrpska i proruska desnica čiji je čelnik Andrija Mandić izabran za predsjednika parlamenta, kao i retorika čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika koji zagovara prekrajanje državnih granica na Zapadnom Balkanu.

Shaheen je u intervjuu za Glas Amerike rekla da “apsolutno dijeli zabrinutost” zbog nove vladajuće strukture u Crnoj Gori i mogućnosti da “neko u Crnoj Gori podijeli sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom šta se dešava u NATO-u”.

Govoreći i o pozivima Milorada Dodika koji je rekao bi bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, Srbija i Crna Gora trebalo da se ujedine u jednu državu, Shaheen je rekla da je potrebno nastaviti sa ohrabrivanjem Evropske unije da također uvede sankcije za Dodika.

Evropske sankcije za Dodika

“Do sada su oklijevali da preduzmu taj korak“, rekla je Shaheen.

„Mislim da i oni moraju da ga kazne, i to strogo. Kancelarija Visokog predstavnika treba i dalje da se bavi Dodikovim pokušajima da podrije Dejtonski sporazum. Sada, kada je vlada (u BiH) brzo formirana i pokušava da riješi neka dugoročna pitanja u zemlji, žalosno je što gospodin Dodik pokušava da to poništi”, rekla je senatorka, prenosi Beta.

Shaheen je izrazila nadu da će Kongres usvojiti njen novi zakonski prijedlog o Zapadnom Balkanu, iza kojeg stoje obje američke stranke.

“Prijedlog predviđa mnoge stvari. Jedna od njih je i da sankcije postanu dio zakona. Do sada su bile predviđene uredbama i odnose se na korumpirane zvaničnike na Zapadnom Balkanu. Također predviđa tehničku pomoć u sprovođenju demokratskih reformi, a veliki dio se bavi i trgovinom i ekonomskim aktivnostima, što je veoma važno. Ima i dio koji predviđa podršku novim, mladim liderima na Zapadnom Balkanu”, dodala je.

(Al Jazeera, Foto: Pixabay)