Skip to main content

Američka ambasada u BIH: RS se obavezala na saradnju sa visokim predstavnikom

Jugoslavija 23. jun 2023.
< 1 min čitanja

Reakcija je usledila posle nedavne odluke Narodne skupštine RS da zakonom zabrani objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku tog entiteta

Ambasada SAD u BiH saopštila je da nikakva politička retorika ni izmene zakona ne mogu poništiti obaveze potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući i Republiki Srpsku, da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom u BiH.

Ambasada je navela da „SAD snažno podržavaju ovlašćenja visokog predstavnika, te suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine“, prenela je televizija N1.

Prema američkoj ambasadi, Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma obavezuje sve potpisnice, uključujući i RS, da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom, dok član tri Dejtonskog ustava kaže da RS mora u potpunosti da se pridržava odluka institucija BiH, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.

Ova reakcija je usledila posle nedavne odluke Narodne skupštine RS da zakonom zabrani objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku tog entiteta.

Narodna skupština RS usvojila je i zaključke u kojim je Ustavni sud BiH optužen za neustavno delovanje.

(Beta)