Skip to main content

Američka ambasada u BiH: Proslava 9. januara kao Dana RS neustavna, očekujemo delovanje pravosuđa

Jugoslavija 09. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Nepoštovanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično delo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja"

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini (BiH) danas je saopštila da je Ustavni sud BiH u više presuda jasno istakao da je proslava Dana Republike Srpske (RS) 9. januara neustavna.

„Problem ne leži u proslavi praznika, već u odluci da to bude 9. januara. Povezivanje tog obeležavanja sa pravoslavnim verskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH, kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja“, naglašeno je u saopštenju.

Dodali su da član 3. Dejtonskog Ustava propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.

„Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštovanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično delo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja“, navedeno je iz američke ambasade u BiH.

SAD, ističe se, očekuju da će relevantne institucije za provođenje zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana RS 9. januara.

„Sjedinjene Države reagovala su i pre na antidejtonska delovanja i neće oklevati da to urade i ubuduće“, naglašeno je u saopštenju.

(Beta)