Skip to main content

Helsinški odbor: Obeležavanje Dana RS u Beogradu ozbiljna pretnja Bošnjacima u Srbiji

Građani 09. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Beograd otvoreno podržava Dodikove separatističke težnje, podstiče rušenje ustavnog poretka BiH i legitimiše zločine nad Bošnjacima i Hrvatima"

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji ocenio je danas da je obeležavanje Dana Republike Srpske (RS) u Beogradu, „davanje legitimiteta ratnoj politici i zločinima nad nesrpskim stanovništvom“ i „ozbiljna pretnja“ Bošnjacima koji žive u Srbiji.

Odbor je u saopštenju ocenio da je „neustavno“ obeležavanje Dana RS 9. januara, „svojevrsna provokocija ne samo za region, nego i za one međunarodne aktere koji su čvrsto opredeljeni za očuvanje integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine“.

„Beograd otvoreno podržava separatističke težnje Milorada Dodika, podstiče rušenje ustavnog poretka susedne države BiH i legitimiše zločine nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata 1992-1995. Obeležavanje 9. januara u Beogradu i davanje legitimiteta ratnoj politici i zločinima nad nesrpskim stanovništvom predstavlja ozbiljnu pretnju Bošnjacima koji žive u Srbiji“, naveli su u saopštenju.

Ocenili su i da je nadletanje američkih aviona nad Banjalukom 8. januara „simbolično upozorenje“ vlastima RS.

„Ukoliko ne budu usledile konkretne mere i sankcije, odnosno uklanjanje Milorada Dodika iz političkog života Bosne i Hercegovine, međunarodna zajednica će biti saučesnik onog što može da usledi nakon brojnh provokacija koje dolaze uz podršku Beograda“, stoji u saopštenju Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

(Beta)