Skip to main content

Američka ambasada: RS će pričom o nezavisnosti uništiti samu sebe

Jugoslavija 09. jan 2023.
< 1 min čitanja

Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe gurajući fatamorganu o nezavisnosti, navodi se na zvaničnom Twitter nalogu Američke ambasade u Bosni i Hercegovini (BiH) 9. januara, povodom obilježavanja Dana Republike Srpske (RS) kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik je na akademiji u Banjaluci 8. januara izjavio da „nema naroda kojem neki sud u svijetu određuje kada je stvorena neka država, pa neće ni nama određivati kada je stvorena Republika Srpska“.

„Odluka gospodina Dodika da proslavi deveti januar je ilegalna. Ona krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obilježavanje neustavno. Pozivi na nezavisnost RS-a, koji su ponovljeni jučer (8. januar) sa lažnim tvrdnjama o ovlastima i pokušajima da se podriva država Bosna i Hercegovina gura državu na opasan put“, dodaje se.

Navodi se i kako RS „mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući obavezujuće odluke Ustavnog suda, bez obzira sviđale im se one ili ne“.

Iz Ambasade poručuju i da Dodikova odluka da nagradi ruskog predsjednika Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu, koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture, je za osudu.

„To je odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i na pravu baziranog međunarodnog poretka“, ističe se.

Dodik je 8. januara dodijelio Putinu Orden RS-a na ogrlici.

Povodom 9. januara, Dana RS-a, ovo priznanje Putinu je dodijeljeno za „patriotsku brigu i ljubav prema RS-u“.

„Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa RS-a i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom, ekonomskom, društvenom i privrednom rastu i razvoju“, rekao je Dodik u Banjoj Luci na svečanosti dodjele odlikovanja.

(RSE)