Skip to main content

Ambasadorka Švedske: U Srbiji da zaživi nezavisna medijska scena

Info 28. нов 2021.
< 1 min čitanja

Nova ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David izjavila je da „u Srbiji treba da zaživi nezavisna i živahna medijska scena“, a navela je i da se uočava „nedostatak na polju vladavine prava“.

„Zastupamo već dugo slobodu izražavanja u širem smislu i smatramo da je pravo na informacije pravo svakog čoveka. Pozdravljamo rad na novoj Medijskoj strategiji koja će u sebi uključivati gledišta različitih nosilaca interesa“, rekla je Ben David za današnju Politiku.

Kako je navela, „u Srbiji treba da zaživi nezavisna i živahna medijska scena, a kaže se da su mediji kiseonik svake demokratije“.

Na pitanje kako bi se mogla popraviti situacija u područjima gde je konstatovan ograničeni napredak Srbije, ona je rekla da „postoji nekoliko razloga zbog kojih nije dve godine otvoreno nijedno poglavlje (u pristupanju Evropskoj uniji), a „to je pre svega zbog nedostataka na polju vladavine prava“.

„Bilo je nekih pozitivnih inicijativa. Jedna takva odnosi se na ustavne amandmane, što je sprovedeno u jednom prilično inkluzivnom i otvorenom procesu. Tako mi ocenjujemo. Nadamo se da je to početak jedne brže i ambicioznije dinamike“, rekla je Ben David.

(Beta)