Skip to main content

Ambasadorka Nemačke u poseti antifašističkom kafiću ‘Crni ovan’

Vojvodina 14. јун 2023.
3 min čitanja

"Znači nam poseta i što je neko prepoznao da mi postojimo, da se bavimo nečim što je društveno korisno, da naše aktivnosti nikoga ne ugrožavaju i da mogu da doprinesu samo daljoj saradnji, komunikaciji i rešavanju društvenih problema"

Ambasadorna Savezne republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad posetila je danas novosadski antifašistički kafić „Crni ovan“, koji je od početka godine u više navrata napadnut od strane ekstrmno desničarskih i neonacističkih grupa.

Pored domaćina, amabasadorka je nepun sat razgovarala sa predstavnicima „Rebuild colective“, čiji je „Crni ovan“ deo, kao i omladinskog kluba CK 13, koji su je upoznali sa situacijom u kojoj radi i problemima sa kojima se susreće civilno društvo u Novom Sadu.

Kako je za Betu ocenio Nenad Savin iz „Rebuild colective“, ambasadorka Nemačke je žćelela da se upozna sa problemima sa kojima se susreću, a koji osim ignoirisanja od strane institucija često podrazumevaju i napade ekstremnih grupa, uključujući i fizičke napada na njihove članove.

„Ambasada Nemačke je prepoznala postojeći problem i u njihovom spektru delatnosti smatraju, verovatno, da mi činimo neki bitan faktor za aktivizam i kulturu u ovom gradu. Došli su da se informišu o tome šta su naši problemi, čime se bavimo, sa čime se sučeljavamo, da li imamo podršku“, naveo je Savin.

Ambasadorka Savezne republike Nemačke Anke Konrad u razgovoru sa aktivistima, foto: Autonomija

Ozren Lazić iz Omladinskog kluba CK 13 za Autonomiju kaže da su ambasadorku Nemačke upoznali sa teškom situacijom u kojoj se nalaze svi kolektivi koji su deo Crne kuće, kao i sa detaljima sudskog postupka koji je u toku.

„Poseta nemačke amabasadorke je zapravo primer kako bi demokratsko društvo trebalo da funkcioniše. Vlast ne mora da se nužno slaže sa svim segmentima civilnog društva i svim idejama koje civilno društvo promoviše, ali tamo gde se dešava nasilje, tamo gde se dešava očigledna nepravda trebalo bi da se pristupi otvoreno, sa načelnom podrškom. Nadam se da će ovo biti makar mala opomena našim vlastima koje kažu da su za dijalog, jer se i u kontekstu čitavih ovih protesta mora pokazati demokratski potencijal, koji kod vlasti hronično izostaje“, naveo je Lazić.

Savin dodaje da su iz amabasade pre svega došli da se informišu, ali su poručili i da ubuduće ostaju u kontaktu.

„Znači nam poseta i što je neko prepoznao da mi postojimo, da se bavimo nečim što je društveno korisno, da naše aktivnosti nikoga ne ugrožavaju i da mogu da doprinesu samo daljoj saradnji, komunikaciji i rešavanju društvenih problema s kojima se, na žalost, država ne bavi ili ne bavi na odgovarajući način“, naveo je Savin.

Dodao je da je interesantno da zvanične institucije ne prepoznaju probleme na koje alternativna scena ukazuje i sa kojima se susreće, dok ekstremne grupe itekako prepoznaju sve što oni rade po pitanju ljudskih i životinjskih prava, zaštite životne sredine ili antifašističkih i ostalih aktivnosti, ali da to smatraju opasnošću po društvo kakvim ga oni vide.

„To je možda neka razlika što u toj Zapadnoj Evropi, u EU, postoji svest i proaktivan stav države – postoje nekakvi problemi kojima ne može ili nema dovoljan kapacitet da se bavi i taj deo prepušta građanskom delu, takozvanom civilnom sektoru. Kod nas to nije prepoznato i dalje i neki problemi koji čine našu svakodnevicu, od ekstremnih ideologija, nasilja, siromaštva ili ugrožavanja životne sredine su i dalje prepušteni dobroj volji pojedinaca i oganizacija, bez odgovarajuće podrške države“, rekao nam je Savin.

Ipak, ne očekuje da susret sa ambasadorkom radikalno promeni nešto u odnosu nadležnih prema njima i uopšte alternativnoj društvenoj sceni.

„Mi smo dobre volje i uvek za razgovor, za pregovore, za saradnju. Mi smo toliko dugo u ovom partizansko-gerilskom načinu rada da ne očekujem iskreno nikakve radikalne promene. Ukoliko dobijemo neku prepoznatljivost i podršku, drago nam je, ukoliko ne dobijemo nastavljano kao i do sada“, rekao je Savin.

Sa druge strane, Lazić kaže da će gradske strukture upoznati sa njihovom inicijativom „Prostori slobode“ koja je pokrenuta kako bi se pronašli novi prostori koji bi okupljali alternativnu scenu.

„Planiramo itekako gradu sa se obratimo povodom našeg problema i nadamo se da će biti sluha, s obzirom na to da je Crna kuća gotovo 16 godina toliko učinila za Novi Sad, a i dalje čini. Nikad nije kasno da se taj demokratski potencijal pokaže, a mislimo da bi u tom kontekstu vlast mogla da izađe u susret inicijativi za pronalaženje prostora koji je, možda u vlasništvu grada, a koji bi se pod nekim izuzetno povoljnim uslovima mogao dati na raspolaganje udruženjima i inicijativama, koje će najverovatnije uskoro ostati bez svog prostora u Crnoj kući“, istakao je Lazić.

Dalibor Stupar (Autonomija)