Skip to main content

Ambasador SAD pri OEBS-u: Pažljivo ćemo pratiti izbore u Crnoj Gori zbog mogućeg spoljnog miješanja

Jugoslavija 11. maj 2023.
2 min čitanja

"Postoji obrazac ruskog vršenja malignog uticaja u prošlosti, uključujući 2016. godinu"

Američki ambasador pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Majkl Karpenter kazao je da će njihovi posmatrači „veoma pažljivo pratiti“ prijevremene parlamentarne izbore u Crnoj Gori zbog mogućeg spoljnog miješanja.

„Obratićemo pažnju da vidimo da li Rusija ili drugi akteri vrše maligni uticaj u Crnoj Gori. Napominjem da postoji obrazac ruskog vršenja malignog uticaja u prošlosti, uključujući 2016. godinu“, kazao je on za Radio Slobodna Evropa.

Parlamentarne izbore oktobra 2016. godine obilježio je pokušaj „državnog udara“.

Karpenter je kazao da je bilo „snažnih, pouzdanih dokaza zavjere koja je srećom otkrivena i spriječena“.

U Višem sudu u Podgorici u toku je novo suđenje optuženima.

Novo suđenje posljedica je ukidanja prethodne presude Višeg suda, kojom su na višegodišnje zatvorske kazne bili osuđeni dvojica ruskih, više srpskih državljanina i lideri proruskog Demokratskog fronta (DF) u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori se 11. juna održavaju privremeni parlamentarni izbori.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) formirala je misiju za posmatranje izbora.

Karpenter je istakao da ODIHR ima „izuzetan talenat i ekspertizu u ovoj oblasti“.

Zapadni Balkan je region preplavljen dezinformacijama koje dolaze od spoljnih grupacija, primarno Rusije, a moglo bi biti i nekog malignog uticaja Kine. Ali uglavnom smo to ranije vidjeli od Rusije. Tako da ćemo veoma pažljivo pratiti (izbore)“.

Povod za razgovor ambasadora sa novinarima bilo je predstavljanje nalaza izvjestioca Moskovskog mehanizma o kršenjima ljudskih prava pod režimom bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Moskovski mehanizam pruža mogućnost državama OEBS-a da šalju eskperstke misije da pomognu u rješavanju određenog pitanja ili problema koji se odnosi na ljudska prava.

Ovaj mehanizam aktiviralo je marta ove godine 38 članica OEBS-a, među kojima i Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Povod su bila zabrinutost zbog situacije u Bjelorusiji od predsjedničkih izbora 2020. godine, izmjene krivičnog zakona i rat u Ukrajini.

Nakon izbijanja ruske invazije na Ukrajinu februara 2022, koja je dijelom pokrenuta sa teritorije Bjelorusije, represija tamošnjih vlasti je naročito usmjerena na one koji izražavaju protivljenje ratu ili su izrazili podršku ukrajinskom narodu.

Karpenter je ocijenio da je Lukašenkov režim „još dublje zapao u status parije“.

„Za ponosnu zemlju koja je toliko propatila tokom Drugog svetskog rata i pod sovjetskom vlašću, srceparajuće je vidjeti kako su obični građani slomljeni pod čizmom Lukašenkove policijske države“.

Karpenter je kazao da je u državi oko 1.500 političkih zatvorenika, da su utvrđena sistemska kršenja ljudskih prava, uključujući mučenja zatvorenika, nekažnjivost za zlostavljanja, te da nema nezavisnog pravosuđa i fer suđenja.

Izvjestilac, profesor Erve Asensio, dao je niz preporuka vlastima u Minsku, među kojima je hitno puštanje na slobodu političkih zatvorenih na humanitrnoj osnovi, moratorijum na smrtne kazne i obnova saradnje sa međunarodnim organizacijama.

(Radio Slobodna Evropa, foto:Beta)