Skip to main content

Ambasador Marfi: Rat u Ukrajini je najbolji pokazatelj da BiH mora ući u NATO

Jugoslavija 31. мар 2022.
2 min čitanja

"Rusija i Kina prete zajedničkim interesima BiH i SAD"

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi izjavio je u Sarajevu da Bosna i Hercegovina treba funkcionalne i efikasne institucije, u kojima ce učestvovati svi lideri, kao i funkcionalni entiteti, koji će obezbediti prospreritetnu budućnost za građane.

„BiH trenutno nema nijedno od to dvoje“, kazao je Marfi na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Navodeći da zna da je situacija u BiH komplikovana i da njegov posao neće biti lagan, on je naveo da su on i njegov tim „spremni da s partnerima da rešavaju probleme“.

Naglasio je da mu je prioritet podrška Dejtonskom sporazumu i suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Američki ambasador dalje je govorio o situaciji u Ukrajini, ocenivši da je „ruska invazija promenila svet i da građani BiH najbolje znaju šta znači rat“.

„Rat u Ukrajini je najbolji pokazatelj da BiH mora ući u NATO, ali taj put, kao i put ka EU, nije lagan i mora se zaslužiti. Lideri moraju da rade na tome da obezbede budućnost koju su obećali građanima“, istakao je Marfi.

Prema njegovim rečima, građani BiH imaju pravo da „očekuju da političari ulože vreme i energiju da ispune obećanja i treba da ih smatraju odgovornim“.

„U naredne tri godine podržavaću pomirenje među narodima“, kazao je američki ambasador.

On je naglasio da je „krivica za genocid na onima koji su ga počinili, a ne na celom narodu“.

„Dužnost današnjih lidera je da poštuju žrtve i promovišu pomirenje i poštuju presude“, kazao je američki ambasador u BiH.

Marfi je istakao i da će podržati vladavinu prava i antikorupcijske reforme, jer, kako je ocenio, korupcija stoji na putu EU integracija i izlaže zemlju „spoljnim uticajima i malignim politikama koje potkopavaju demokratiju i pojačavaju etničke tenzije u BiH“.

Još je kazao da će podržavati i ekonomske reforme u BiH, navodeći da Rusija i Kina „prete zajedničkim interesima BiH i SAD“.

Američki ambasador je zaključio da BiH ne može da obezbedi demokratiju, ali može pomoći na putu da BiH postane demokratska država.

(Beta)