Skip to main content

Ambasador Đukić: Srbija vodi neprincipijelnu spoljnu politiku

Građani 22. jun 2021.
2 min čitanja

Bivši ambasador u Belorusiji Srećko Đukić, izjavio je danas da aktuelna vlast u Srbiji već godinama principijelno vodi neprincipijelnu spoljnu politiku.

Đukić je agenciji Beta kazao da je Srbija prihvatila prvi paket sankcija koji je Evropska unija (EU) uvela Belorusiji, a koji se odnosi na blokadu vazdušnog saobraćaja za beloruske avione i na zahtev da se bloger Roman Protaševič i ostali politički zatvorenici puste na slobodu.

“Srbija je uvela sankcije Belorusiji, iako to nije zvanično objavila. Za tu odluku našeg Ministarstva spoljnih poslova smo saznali iz Brisela. U četvrtak će Savet Evrope usvojiti novi, veoma oštar paket ekonomskih sankcija prema Belorusiji, i videćemo da li će se i tim sankcijama Srbija priključiti”, rekao je ambasador.

Dodao je da je Srbija prošle godine prihvarila Rezoluciju protiv Belorusije koju je usvojio Evropski parlament, ali da je teško predvideti da li će Srbija zbog svoje neprincipijelnosti prihvatiti sve odluke EU koje se tiču Belorusije.

“Srbija vodi neprincipijelnu spoljnu politiku, istovremenog sedenja na dve-tri stolice. Kad treba da dobijemo avione iz Belorusije, podržavamo Lukašenka, a kad treba da dobijemo novac iz raznih evropskih fondova podržavamo politiku EU… Kad je u pitanju Belorusija, prihvatamo sankcije, a kada je u pitanju Rusija, Srbija ne uvodi sankcije iako smo po rečima predsednika Aleksandra Vučića na evropskom putu”, objasnio je Đukić.

Naveo je da Srbiji odavno nije prioritet Evropska unija.

“Srbija je na evropskom putu samo kad ima merkantilne interese u Briselu, kad treba da dobije bespovrtna sredstva iz predpristupnih fondova”, istakao je on.

Komentarišući to što je Srbija, samo nekoliko dana nakon što je dobila od Belorusije na poklon četiri aviona MIG-29, toj zemlji uvela vazdušne sankcije, Đukić je kazao da je u pitanju licemerstvo.

“Naši odnosi s Belorusijom nisu transparentni. Mi ne znamo ništa o tim avionima, koliko su stari i koliko je plaćen njihov remont. Možda smo kroz remont preplatili vrednost migova. Sigurno nije prošlo sve tako jeftino kao što se govori”, rekao je bivši ambasador u toj zemlji Srećko Đukić.

(Beta, foto: N1)