Skip to main content

Ambasada Ukrajine saopštila da je grupa Vagner priznala da je ubijala decu

Info 17. apr 2023.
< 1 min čitanja

"Dobili komandu da sve izbrišu sa lica zemlje i unište"

Ambasada Ukrajine u Srbiji saopštila je danas da su članovi ruske paravojne grupe Vagner priznali u intervjuima da su po naređenju ubili više od 20 dece u Bahmutu i Soledaru.

U saopštenju ukrajinska ambasada navodi da se bivši ruski komandanti jedinica grupe Vagner, koji su u rat krenuli iz ruskih zatvora, trenutno nalaze u Rusiji i da ih je intervjuisao osnivač portala Gulagu.net Volodimir Osječkin.

„Konkretno, Azamat Uldarov, bivši osuđenik iz Saratovske oblasti (pomilovan ukazom predsednika Rusije od 23. avgusta 2022) i Aleksej Savičev, bivši osuđenik iz Voronješke oblasti (pomilovan ukazom predsednika Rusije od 2. septembra 2022)“, navodi se u saopštenju.

Ambasada Ukrajine dodaje da su vojnici tokom video i audio intervjua govorili o detaljima streljanja više od 20 ukrajinske dece i tinejdžera, dizanja u vazduh jame sa više od 50 ranjenih zarobljenika i „pražnjenja“ stambenih zgrada.

„Jedan od članova priznaje da je pucao petogodišnjoj devojčici u glavu kada su otišli u Soledar i Bahmut… Uldarov je rekao da je očistio podrum sa 300 do 400 civila, sa 40 dece“, navodi saopštenje ambasade.

Kako iz ukrajinske ambasade dodaju, Uldarov je rekao da su vojnici dobili komandu da „sve izbrišu sa lica zemlje i unište“ i da je sa saborcima pobio sve, „žene, muškarce, penzionere i decu, male petogodišnjake“.

Ambasada Ukajine je saopštila da je Savičev u intervjuima izjavio da su dobili naređenje da stanovnike starije od 15 godina odjednom streljaju, a na pitanje koliko su nenaoružanih civila ubili u februaru 2023. godine odgovorio da je „teško nazvati civilima“ 15-godišnjake.

Oba bivša komandanta jedinica grupe Vagner su takođe izjavila da je Prigožin „lično izdavao naređenja za streljanje i ubistva i odobravao terorističke metode i brutalnost“, saopštila je ambasada Ukrajine.

(Beta, foto: Pixabay)