Skip to main content

Aleksej Navaljni premešten na nepoznatu lokaciju

Građani 14. јун 2022.
< 1 min čitanja

Ruski opozicioni lider i zatvorenik Aleksej Navaljni premešten je na nepoznatu lokaciju iz kaznionice gde služi dosuđenu kaznu od dve i po godine zatvora, rekao je u utorak njegov saradnik.

„Ne znamo gde je Aleksej sada, niti u koju je kažnjeničku koloniju prevezen“, objavio je na Telegramu Leonid Volkov, vođa tima Navaljnog.

Najpoznatiji opozicioni lider u poslednjih deset godina, Navaljni, je u februaru 2021. uhapšen po povratku iz Nemačke, gde se lečio od pokušaja trovanja nervnim agensom, a koje je, po njegovim rečima, izvedeno po naredbi Kremlja.

Navaljni je ponovo osuđen 24. marta, ovaj put na devet godina zatvora, po optužbama za prevaru i nepoštovanje suda, a on i te optužbe odbacuje kao politički fabrikovane kako bi se zauzdale njegove političke ambicije.

Sudija je naredio da Navaljni, koji je javno osudio rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, nazivajući je „glupošću“, bude prevezen u kaznionicu maksimalne bezbednosti, gde će mu se smanjiti prava na posete i kontakte.

Navaljni je kaznu služio u Kažnjeničkoj koloniji 2, zatvoru u Pokrovu 119 kilometara istočno od Moskve.

Otkako je u kaznionici, ruske vlasti uveliko su razgradile političku mrežu koju je stvorio, a što su obrazložile optužbama da je njegova organizacija „ekstremistička“.

Njegovi najbliži saradnici i organizatori sada su ili u zatvoru ili su bili primorani na egzil.

Pre dve nedelje, protiv Navaljnog je podignuta nova optužnica, ovaj put za osnivanje ekstremističke organizacije i podsticanje mržnje prema vlastima, a za to bi mogao da dobije najveću kaznu od novih 15 godina zatvora.

(Hina, Foto: Wikimedia)