Skip to main content

ALEKSANDAR POPOV: Vojvođanski statut – test i za vlast i za Ustav Srbije

Autonomija 26. авг 2008.
3 min čitanja

Aleksandar Popov
Direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da je nezvanični predlog novog statuta APV koji je pripremila Demokratska stranka u potpunosti u skladu s Ustavom Srbije. On je u izjavi za „Dnevnik“ kazao da je nova terminologija koja je predviđena za izvršnu vlast u Pokrajini takođe nesporna „i s aspekta ustavnosti, kao i u pogledu opisa posla tog pokrajinskog organa“.Radnom verzijom DS-a predviđeno je, naime, da se Izvršno veće zove pokrajinska vlada, čiji članovi će biti pokrajinski ministri a ne sekretari, kako je to sad definisano. Taj predlog je, međutim, naišao na oštre kritike opozicionih stranaka DSS i NS koje su takva rešenja ocenili kao separatistički pokušaj „stvaranja države u državi“, te pozvale vojvođanske demokrate da povuku taj, inače, nezvanični dokument.
– Ta povika o navodnom separatizmu samo je alibi za one koji svim silama pokušavaju da očuvaju centralistički model upravljanja u Srbiji, a koji su, uz to, i najveći gubitnici na prošlim izborima baš zbog takve politike. Zato njihove kritike ne bi trebalo da izazvaju preveliku nervozu, jer su, uostalom, bile i očekivane – kazao je Popov.
Dodao je da se za izvršne organe i u regionima i pokrajinama zemalja EU često koristi termin vlada, te da to niko ne doživljava kao atak na celovitost države.
– Sve što nije protivno Ustavu, jeste u delokrugu pokrajinskog parlamenta, a posebno definisanje pokrajinskih organa vlasti – rekao je on.
Popov je ukazao na to da predlog novog statuta APV podleže i verifikaciji Skupštine Srbije, gde će se, po njemu, potvrditi i da li je taj akt u skladu s Ustavom ili ne.
Komentarišući mogućnost da vojvođanski statut ne dobije zeleno svetlo u republičkom parlamentu, on naveo da bi u tom slučaju moglo doći do problema, pošto Ustavom Srbije uopšte nije predviđeno tako nešto.
– U Ustavu Srbije ne piše šta se dešava ako Skupština Srbije odbije statut APV. To je jedan od nedostatka Ustava, na koje smo mi ukazivali kad je on usvajan – napomenuo je Popov.
On je kazao da ne bi bilo dobro da najviši pravni akt Vojvodine doživi sudbinu takozvanog omnibus-zakona, kojim su nakon demokratskih promena u zemlji, Vojvodini delimično vraćene nadležnosti koje su joj pripadale po tadašnjem Ustavu, ali su joj bile uskraćene brojnim republičkim zakonima. On je kazao da ne bi bilo logično da se to ponovi, ni zbog toga što Demokratska stranka čini okosnicu vlasti i na pokrajinskom i na republičkom nivou.
– Ne verujem da Pokrajinski odbor DS-a novi statut APV priprema mimo znanja svoje centrale u Beogradu. S druge strane, do sada je vladajuća koalicija delovala sinhronizovano i zato mislim da ne postoji opasnost da vladajuće stranke u Skupštini Srbije glasaju drugačije nego u vojvođanskom parlamentu, ili, pak, da promene tekst statuta koji bude utvrđen u Vojvodini – ocenio je naš sagovornik.
On je kazao da bi suprotan postupak značio da je došlo do spora u vladajućoj koaliciji. Ocenio je da će zato vojvođanski statut biti test za vladajuću većinu, dok eventualno osporavanje od opozicionih stranaka, po njemu, ne bi trebalo da bude presudno za sudbinu tog dokumenta.
Popov je naveo i da kritike DSS-a i NS-a, stranaka koje su učestvovale u kreiranju novog Ustava Srbije, na nezvanični tekst statuta APV pokazuju „koliko je bio feleričan način donošenja tog ustava i koliko je bilo neprirodno jednoglasje ključnih političkih aktera o njegovim rešenjima“.
– Oni koji su radili na tom Ustavu osporavaju ga sad kad treba realizovati njegove odredbe vezane za položaj Vojvodine. Međutim, to samo govori o njima, odnosno o načinu na koji je Ustav donet bez ikakvog učešća javnosti – istakao je Popov.
On je ocenio da će vojvođanski statut biti značajan test i za sam Ustav, a posebno zbog nagoveštaja iz mnogih stranaka da bi zbog njegovih brojnih nedostataka moralo doći i do promena najvišeg pravnog akta Srbije. Podsetio je i na to da je Centar za regionalizam već dve godine angažovan na projektu čiji cilj je ubrzanje ustavnih promena, kako bi se na bolji način uredilo pitanje decentralizacije vlasti, a sam Ustav približio evropskim standardima.

Grb i zastava su jedina izvorna ovlašćenja

Popov je naveo da su nezavisni eksperti koje je angažovala ta NVO utvrdili da postoji niz nedostataka u aktuelnom Ustavu baš u kontekstu decentralizacije, kao i u pogledu pitanja položaja Vojvodine.
– Jedina izvorna ovlašćenja Vojvodine su da utvrđuje grb i zastavu, sve ostalo podleže zakonskoj regulativi republičkog parlamenta – napomenuo je on.
Popov je naveo da su slične i ocene Venecijanske komisije, koja je ukazala na to da je najsporniji onaj deo novog Ustava koji se odnosi na teritorijalnu organizaciju. On je najavio da će Centar za regionalizam i u narednim mesecima organizovati niz akcija s ciljem ubrzavanja ustavnih promena kako bi se te oblasti uredile prema rešenjima ustavnog predloga koji je svojevremeno sačinio ekspertski tim predsednika Srbije Borisa Tadića.

(Dnevnik)