Skip to main content

Aleksandar Hemon: Ako Trampa izaberu – to je fajront, a Bajden je prst u rupi u brani

Kultura 23. jan 2024.
2 min čitanja

"Dobar dio Amerikanaca, oni koji glasaju za Trampa, sasvim je spreman da prihvati diktaturu"

Književnik Aleksandar Hemon izjavio je da će, ukoliko Donald Tramp pobijedi na izborima u SAD, to značiti “fajront”, i dodao da je Trampov protivkandidat iz redova demokrata i aktuelni američki predsjednik Džo Bajden samo “prst u brani” jer je politički sistem u SAD atrofiran pošto previše zavisi od mehanizama krupnog kapitala.

“Ako Trampa izaberu – to je fajront, a ako Trampa ne izaberu oni se neće pomiriti s tim i reći: ‘svaka čast, pobijedili ste, čestitamo’. Dakle, nema ishoda u kojem neće biti intenzifikacije sukoba. Bajden je prst u rupi u brani. I onda nam to dozvoljava da se mi nadamo da će se neko čudo desiti. Ali, to se ne može riješiti političkim sredstvima, jer je američki politički sistem atrofiran, jer toliko zavisi od mehanizma kapitalizma i kapitalista, od donacija, da je zapravo dobar dio funkcije američke demokratije da zaštiti uslove u kojima funkcioniše kapitalizam”, kazao je Hemon za bosanskohercegovački portal Tačno.

Prema njegovim riječima, pojačali su se sukob i tenzija između demokratije i kapitalizma, jer se u SAD, iz nekog razloga, smatralo da su demokratija i kapitalizam ista stvar.

“Kao, ovdje je politika, ovdje je tržište i sve je to demokratija. Ali, demokratija i kapitalizam nisu ista stvar i sasvim je moguće imati kapitalizam bez demokratije, kao na primjer Kina, Singapur, Rusija…”, kazao je Hemon.  

On je dodao da su se tenzije između kapitalizma i demokratije danas pojačale do toga da je dobar dio Amerikanaca, oni koji glasaju za Trampa, “sasvim spreman da prihvati diktaturu”.

“I čitava ta američka desnica, republikanci i ostali, aktivno rade da rasture mehanizme američke demokratije, koja ima svoje brojne mane ali je kakva-takva demokratija: pokušaj puča i različite blokade mehanizama vlasti, blokiranje Kongresa, sudstva i tako dalje. U tom smislu su stvari slične kao ovdje u Bosni i Hercegovini: da jedna partija koja kao treba da učestvuje u toj demokratiji aktivno radi na blokiranju i rasturanju tog sistema”, rekao je Hemon.

Prema njegovim riječima, taj sukob koji se ubrzao i pojačao od invazije na Irak 2003. godine pa naovamo je već neko vrijeme “prešao tačku gdje se to može razriješiti političkim sredstvima”.

(Autonomija/Tačno)