Skip to main content

Aleksandar Davić: Poslednja dadaistička predstava

Kultura 10. okt 2022.
2 min čitanja

"Izložba akcentuje najznačajnije umetničke i pedagoške aktivnosti ovog autora, koje se oslanjaju na avangardne tradicije"

Retrospektivna izložba “Aleksandar Davić: Poslednja dadaistička predstava” realizovana u saradnji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) i Akademije umetnosti iz Novog Sada, svečano će biti otvorena u petak 14. oktobra u 19 časova, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i trajaće do 13. novembra.

Prva retrospektivna izložba “Aleksandar Davić: Poslednja dadaistička predstava” predstavlja žanrovski raznovrsnu filmsku i video produkciju Aleksandra Davića u kontekstu savremene vizuelne umetnosti i društveno-političkih okolnosti koje su paradigmatski obeležile angažovani pristup autora i izbor osetljivih tema, navode u MSUV.

Dodaje se da izložba akcentuje najznačajnije umetničke i pedagoške aktivnosti ovog autora, koje se oslanjaju na avangardne tradicije, uvode eksperimentalne postupke i tehnološke inovacije u promišljanju i produkciji pokretne slike i zvuka.

Aleksandar Davić (1961-2020) je bio filmski reditelj, intermedijski umetnik, scenarista, producent, edukator i glumac. Profesor filmske i pozorišne režije na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i profesor digitalnog videa na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu intermedijalnu režiju (film, TV, pozorište, radio).

Tokom četiri decenije rada, svoju umetničku praksu je realizovao samostalno i koautorski u oblastima dokumentarnog, eksperimentalnog i igranog filma, muzičkog video spota, video umetnosti, video skulpture i pozorišta. Njegovi filmovi i video radovi su prikazani i nagrađivani na brojnim domaćim i međunarodnim filmskim i medijskim festivalima, i izlagani su u muzejima (MSUV, MSUB, Muzej istorije Jugoslavije i dr). U kolekciji MSUV se nalaze kopije dela: Poslednja dadaistička predstava (red. A. Davić, video, 1992) i Davićev autorski rad Očevidac (video, 1996), kao i video radovi nastali u saradnji sa asocijacijom Apsolutno Good Evening (1996) i Absolutely Dead (1995).

Kako je navedeno iz MSU, internacionalni avangardni pokreti su resurs znanja i inspiracija za većinu filmova i video radova Aleksandra Davića od avangardnog vizuelnog jezika do levih političkih ideologija i anarhizma suprotstavljenih buržoaskom estetizmu i tradiciji. Antologijsko ostvarenje Poslednja dadaistička predstava u njegovoj režiji (1992) predstavlja vanvremenski omaž i reaktuelizaciju ideja internacionalnog pokreta Dada od posebnog značaja u kontekstu dominantnih desnih političkih tendencija poslednje decenije XX veka.

Video “Poslednja dadaistička predstava” je izlagan u muzejima u okviru selekcija najznačajnijih umetničkih dela iz devedesetih godina (MSUV, MSUB). Poslednje ostvarenje Aleksandra Davića, dokumentarni serijal od 6 epizoda Naša istorijska avangarda u produkciji Roremachine (2020), bavi se istorijom avangardnih umetničkih pokreta u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca/Kraljevini Jugoslaviji, periodom između dva svetska rata, dadaizmom, nadrealizamom i zenitizmom.

(Autonomija, foto: MSUV)