Skip to main content

Albanija, BiH i Severna Makedonija osudile rusku represiju nad novinarima, ne i Srbija

Jugoslavija 18. апр 2023.
< 1 min čitanja

"Potičemo vlasti Ruske Federacije da oslobode one koje drže iz političkih razloga i da okončaju represiju nad slobodom izražavanja"

Predstavnici 46 država članica Ujedinjenih nacija, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju, osudili su represiju Rusije nad slobodom izražavanja, uključujući nepravedna hapšenja novinara.

Oni su se 17. aprila pridružili izjavi koju je predvodila ambasadorka Linda Tomas-Grinfild, predstavnica Sjedinjenih Država, objavljenoj uoči Svetskog dana slobode medija sledećeg meseca koji se obilježava 3. maja.

„Duboko smo zabrinuti zbog saopštenja Rusije da je uhapsila novinara Wall Street Journala (Evana Gerškoviča). Protestujemo protiv ruskih napora da ograniče i zastraše medije. Potičemo vlasti Ruske Federacije da oslobode one koje drže iz političkih razloga i da okončaju represiju nad slobodom izražavanja, uključujući protiv medijskih radnika“, navodi se, pored ostalog, u zajedničkoj izjavi.

Ambasadorka Tomas-Grinfild je saopštila da ova izjava šalje jasnu poruku da novinarstvo nije zločin.

„Mi, zajedno s više od 40 drugih zemalja, pozivamo Rusiju da odmah oslobodi Evana Gerškoviča i okonča svoju represiju nad slobodom medija. Usprkos ovim naporima za ograničavanjem i suzbijanjem medija, SAD će i dalje zagovarati slobodu štampe širom sveta“, izjavila je Tomas-Grinfild.

Ambasadorka Tomas-Grinfild takođe je istakla da je Rusija neopravdano uhapsila ne samo Gerškoviča, već i druge, uključujući Paula Volana te naglasila da se SAD neće prestati boriti za njihovo oslobađanje.

Gerškovič je uhapšen prošlog meseca u uralskom gradu Jekaterinburgu.

Ruska Služba sigurnosti FSB optužila je Gerškoviča da prikuplja državne tajne o ruskom vojno-industrijskom kompleksu. Kremlj kaže da je „uhvaćen na mestu događaja“, ali nije objavljen nijedan dokaz koji bi podržao tu tvrdnju.

Sud u Moskvi osudio je bivšeg američkog marinca Volana 15. juna 202. na kaznu zatvora od 16 godina zbog špijunaže.

Volan, kao i američki zvaničnici, odbacuju ovu optužbu.

(RSE, Foto: Pixabay)