Skip to main content

Albanci bez poslanika u Skupštini Srbije

Info 28. мај 2022.
< 1 min čitanja

Na drugom ponovljenom glasanju na parlamentarnim izborima na biračkom mestu 6 u Bujanovcu – Veliki Trnovac, održanim juče, najviše glasova osvojila je lista Кoalicija Albanaca Doline – 598 dok je Socijalistička partija Srbije osvojila šest, saopštila je noćas posmatračka misija Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta).

Zatim slede liste „Albanska demokratska alternativa“ sa dva glasa i lista „Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ sa jednim osvojenim glasom. Preostalih 15 izbornih lista nisu osvojile nijedan glas. Nevažećih listića bilo je 10.

Kako TV N1 navodi, na osnovu nezvaničnih rezultata izbora u Velikom Trnovcu, Albanci neće imati poslanika u budućem sazivu Skupštine Srbije jer im je za prelazak izbornog praga nedostajalo samo 12 glasova.

Glasalo je ukupno 618 od 1.089 birača sa pravom glasa odnosno 56,7 odsto što je manje nego na prethodno ponovljenom glasanju kada je zabeležena izlaznost od 64 odsto.

Ponovljeno glasanje obeležila je atmosfera nepoverenja među članovima biračkog odbora koja je rezultirala i povremenim verbalnim sukobima i kraćim prekidom glasanja.

Zabeležene su i pojedine nepravilnosti ali su one značajno manjeg obima od onih koje su primećene na prethodnom ponovljenom glasanju 28. aprila.

Tokom dana posmatrači Crte su zabeležili pokušaje kršenja procedura od strane pojedinih birača koji su hteli da glasaju više puta, zatim da glasaju iako se ne nalaze u biračkom spisku, ali je birački odbor uspeo da ih u tome spreči. Birački odbor je sprečio i jedan pokušaj glasanja sa tuđom ličnom kartom.

Zabeleženi su i slučajevi da pojedini birači nisu mogli da glasaju jer su se nečiji potpisi našli na njihovim mestima u izvodu iz biračkog spiska.

Povremeno su na biračkom mestu bila neovlašćena lica dok je tokom celog dana ispred biračkog mesta bilo primetno okupljanje i zadržavanje većeg broja nepoznatnih lica.

Кoalicija Albanaca Doline je uložila primedbu na pravilnost glasanja van biračkog mesta.

(Beta)