Skip to main content

Aktuelno rukovodstvo Advokatske komore Vojvodine izgubilo većinu

Vojvodina 24. јун 2017.
2 min čitanja

Na izbornoj skupštini Advokatske komore Vojvodine (AKV) koja je protekla uz brojne napetosti i opstrukcije verifikovani su mandati novih delegata, koji danas ipak nisu odlučivali o izboru rukovodstva AKV pošto im Upravni odbor za ovu sednicu nije dostavio neophodan materijal na osnovu kojeg bi mogli da odlučuju.

Kako nezvanično saznajemo, aktuelno rukovodstvo Komore verifikovanjem mandata novim delegatima izgubilo je većinu u Skupštini AKV.

Za izbor novih čelnika AKV treba da se zakaže nova sednici skupštine.

Današnja izborna Skupština protekla je u veoma napetoj atmosferi, jer je, prema tvrdnjama pojedinih advokata, aktuelno rukovodstvo uvidevši da gubi većinu pokušalo da obori kvorum i opstruiše rad Izborne skupštine, ali u tome nije uspelo.

„Izborna skupština je ipak održana uprkos opstrukcijama od strane predsednika Srđana Sikimića i verifikovani su mandati novim delegatima“, rekao je za Autonomiju jedan od advokata koji je prisustvovao sednici.

Inače, danas je pre izborne skupštine trebalo da se održi i redovna Skupština Advokatske komore Vojvodine, koja je takođe počela uz velike napetosti jer nekim članovima Komore nije bilo dozvoljneo da prisustvuju sednici, zbog čega su oni negodovali i sve vreme stajali u holu ispred sale u kojoj se sednica održavala.

Posebno su bili ogorčeni zbog toga što je rukovodstvo AKV, kako su nam mnogi od njih potvrdili, angažovalo privatno obezbeđenje koje ih je sprečilo da prisustvuju sednici.

Ipak, ta sednica na kraju nije ni održana, pošto nakon duže rasprave i negodovanja pojedinih delegata koji su na njoj učestvovali zbog odluke rukovodstva da angažuje obezbeđenje, nije usvojen dnevni red.

Advokati kojima je bio zabranjen ulaz na sednicu rekli su za Autonomiju da su zaprepašteni odlukom rukovodstva AKV, jer je uobičajeno da skupštinama komore, sem delegata, uvek prisustvuju i ostali članovi AKV.

„Očigledno je da se predsedniku AKV Srđanu Sikimiću ne dopada da prisustvujemo sednici, iako na to imamo pravo, jer je to naša skupština. Oni plaćaju ovo privatno obezbeđenje od naše članarine, koju mi plaćamo“, kazali su advokati.

Dodali su da se takva situacija nikada nije desila u prostorijama Advokatske komore Vojvodine.

Obezbeđenje je ipak sklonjeno kada je počela Izborna skupština, na koju su ušli svi advokati kojima je bio zabranjen ulazak na na prethodnu sednicu.

(Autonomija)