Skip to main content

Aktuelniji nego ikad: Vek Čarobnog brega Tomasa Mana

Kultura 20. дец 2023.
< 1 min čitanja

"Čarobni breg je roman o promeni epohe i o krizi i zato je danas, nažalost, aktuelniji nego ikad"

Roman Čarobni breg Tomasa Mana je i 100 godina od svog prvog izdanja izuzetno aktuelan, prema rečima stručnjaka za književnost Hansa Viskirhena (Wißkirchen).

„Čarobni breg je roman o promeni epohe i o krizi i zato je danas, nažalost, aktuelniji nego ikad“, rekao je za dpa Viskirhen, predsednik Nemačkog društva Tomas Man.

U delu iz 1924. radi se o pacijentima sanatorijuma za plućne bolesti u švajcarskim planinama od 1907. do 1914, dakle u poslednjim godinama pre izbijanja Prvog svetskog rata.

„Roman priča o kraju tog srećnog vremena, a obraća se i nama danas“, rekao je Viskirhen, počasni profesor novije nemačke književnosti na Univerzitetu u Libeku.

Roman pokazuje i posledice infekcije od koje se ljudi oporavljaju u neophodnoj izolaciji. „Ko ne bi pomislio na epidemiju korone i njene društvene posledice koje traju i sada“, navodi profesor.

Čarobni breg je, dodao je, jedno od dela koje se i dalje može sa zadovoljstvom čitati.

„Glavni razlog, koji se uvek zanemaruje, jeste književni kvalitet. Intelektualno je zadovoljstvo visokog reda čitati Čarobni breg“, rekao je Viskirhen.

Naglasio je i „sveobuhvatnu internacionalnost“ romana koji je preveden na 27 jezika. „On (roman) teži da bude preveden jer je o svim ljudima, jer je o čovečanstvu“, istakao je Viskirhen.

(tekst i foto: dpa)