Skip to main content

Aktivistkinje apelovale na suzbijanje svih oblika nasilja prema ženama

Marginalci 17. jan 2022.
< 1 min čitanja

Regionalne aktivistkinje i članice nevladinih organizacija iz više od 40 organizacija iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore pozvale su institucije odgovorne za sprečavanje i suzbijanje svih oblika nasilja prema ženama i devojčicama, da rade svoj posao “odgovorno i savesno”.

U okviru zajedničke akcije u tri države, u pet gradova, postavljen je peščani sat ispred institucija kojima ovom akcijom poručujemo da neodgovorno rade svoj posao, navodi se u saopštenju.

Skulptura služi kao simbolički podsetnik i opomena da su institucije kojima se obraćaju žene odgovorne za živote žena, a da ženama ističe vreme.

U 2021. godini je, prema podacima prikupljenim iz medija, u Bosni i Hercegovini ubijeno devet žena, u Srbiji 20, a u Crnoj Gori dve žene.

U saopštenju se podseća da su 2021. godine žene progovorile o nasilju koje trpe, pa je godina počela slučajem zlostavljanja učenica iz prestižne škole Miroslava Aleksića, dok je poslednji talas ispovesti #NisamPrijavila došao kao konačno otrežnjenje.

Javnosti u celom regionu postalo je bolno očigledno koliko sistem i institucije nisu tu za žene kada su im najpotrebniji. Žene ne veruju institucijama, a to se može promeniti samo promenom njihovog odnosa prema nama, navodi se u zajedničkom saopštenju.

(FoNet, foto: Pixabay)