Skip to main content

Aktivisti iz Zrenjanina sa radnicima Linglonga: Njihova borba je i naša borba

Autonomija 31. dec 2021.
< 1 min čitanja

Organozacije Oktobar, Zrenjaninski socijalni forum i Astra danas su radnicima iz Vijetnama koji rade na izgradnji Linglonga priredile iznenađenje. Aktivistkinje su im podelile tradicionalne vijetnamske kolače.

Ideju je osmislila i kolačiće pripremila Galina Maksimović.

“Na principima internacionalne radničke solidarnosti želeli smo, osim da kontinuirano pružamo podršku u konačnom razrešenju radnog položaja radnika iz Vijetnama, učinimo i jedan gest topline i podsetimo da je i njima Nova godina. Ali svakako, ovo ne treba da bude isključivo još jedna topla novogodišnja priča. Pri toplim novogodišnjim pričama gde se ljudima u nevolji pruža parče praznične radosti uvek su važniji uzroci nevolje koja ih je snašla”, istakla je ona.

Poručila je i da ova simbolična akcija treba da predstavlja podsetnik da se u našem dvorištu nalaze ljudi u logorskim uslovima, kojima je uskraćeno pravo i da slave, i da se kreću i da se leče i da dostojanstveno žive i rade.

Ove organizacije nastavljaju da prikupljaju hranu i hugijenska sredstva za vijetnamske radnike u Zrenjaninskom socijalnom forumu i Društvenom centru Oktobar sve dok oni koji žele ne odu u Vijetnam, a oni koji žele da ostanu steknu dostojanstvene radne uslove.

Akcija će biti nastavljena i posetama radnicima, jer, kako aktivisti tvrde, “njihova borba je i naša borba”.

Gorak ukus ostao je nakon pozdravljanja sa jednim od Vijetnamaca koji je aktivistima poželeo sve najbolje, a za sebe je rekao “no happy year!”.

Ivana Gordić (Autonomija)