Skip to main content

Aktivisti i aktivistkinje 60 organizacija: Odlučno ćemo braniti Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Građani 28. мар 2024.
< 1 min čitanja

"U ovom zakonu piše da je zabranjeno da nas neko uznemirava, ponižava, preti, uslovljava, da nas seksualno ucenjuje ili uznemirava, da vrši nasilje ili da nejednako prema nama postupa zbog trudnoće, roditeljstva, usvojenja"

Aktivistkinje i aktivisti za ravnopravnost, ženska i ljudska prava okupljeni u 60 organizacija odlučno će braniti Zakon o rodnoj ravnopravnosti kao što su se odlučno borili za njegovo usvajanje.

To će učiniti jer je taj zakon važan i tiče se svih građana, saopštila je nevladina organizacija FemPlatz.

„Zakon o rodnoj ravnopravnosti određuje da smo svi ravnopravni i on nije neustavan, kako se pogrešno navodi, već je upravo u skladu sa Ustavom, koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu bilo kog ličnog svojstva, garantuje ravnopravnost žena i muškaraca i propisuje obavezu države da razvija politiku jednakih mogućnosti kako bi se ostvarila stvarna, suštinska ravnopravnost“, navodi se u saopštenju.

Navedeno je da suštinska ravnopravnost znači da građani i građanke imaju ne samo jednaka prava, već i odgovornosti i jednake mogućnosti za uživanje prava u obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti, na tržištu rada i u svim drugim oblastima.

„U ovom zakonu piše da je zabranjeno da nas neko uznemirava, ponižava, preti, uslovljava, da nas seksualno ucenjuje ili uznemirava, da vrši nasilje ili da nejednako prema nama postupa zbog trudnoće, roditeljstva, usvojenja“, saopšteno je.

Istaknuto je da Zakon o rodnoj ravnopravnosti nije nasilje nad porodicom, već garancija da će državni organi reagovati na nasilje u porodici, kada do njega dođe.

„Ovaj zakon ne uništava porodične vrednosti, već obezbeđuje ravnotežu između porodičnog i poslovnog života, i doprinosi unapređenju porodičnih odnosa zasnovanih na ravnopravnosti, poštovanju i solidarnosti“, zaključuje se.

(Radio 021, foto: Pixabay)