Skip to main content

Aktivisti došli na javnu raspravu o mostu u Novom Sadu vezanih ruku i usta

Vojvodina 06. jul 2023.
2 min čitanja

“Kada dođu prve poplave, građani će biti ti koju će biti na udaru, ali će istorija pamtiti ko je potpisao ovakve dokumente”

Ekološki aktivisti su danas na javnu raspravu o Studiji o proceni uticaja mosta preko Dunava u Novom Sadu, koji svojim delom treba da prelazi i preko Šodroša, rukavca Dunava koji je “zelena oaza” glavnog grada Vojvodine, došli ruku i usta vezanih crnom trakom.

Aktivista Brajan Brković upozorio je da izgradnja toga mosta može da dovede u opasnost Novi Sad od poplava.

“Kada dođu prve poplave, građani će biti ti koju će biti na udaru, ali će istorija pamtiti ko je potpisao ovakve dokumente”, kazao je Brković na javnoj raspravi u Skupštini grada.

Aktivisti su od juna prošle godine organizovali na Šodrošu “Kamp za preživljavanje” (Šodroš Survivor Camp), u okviru kojeg su organizovali brojne akcije, s ciljem skretanja pažnje javnosti na moguće probleme koje će izazvati izgradnja četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu, koji treba da spoji Bulevar Evrope sa Sremskom Kamenicom.

Oni su se u više navrata sukobili i sa policijom, koja je intervenisala kako bi investitori, kineska kompanija CRBC, mogla da započne pripremne radove.

Udruženje građana “Svet i Dunav” podnelo je u martu krivičnu prijavu protiv odgovornih za seče desetina stabala na Šodrošu.

Policija je tokom četiri dana, od 22. do 25. marta, asistirala radnicima Javnog preduzeća “Vojvodinašume” koji su isekli više desetina stabala na Šodrošu i Kameničkoj adi, na trasi izgradnje budućeg četvrtog mosta preko Dunava u Novom Sadu.

Zbog tih protesta uhapšeno je i sa devet prekršajnih i jednom krivičnom prijavom pušteno istog dana na slobodu desetoro aktivista.

Koalicija ekoloških organizacija Ekološki front iz Novog Sada danas je na javnoj raspravi predložila Ministarstvu zaštite životne sredine da podnosiocu zahteva, firmi Koridori Srbije uskrati saglasnost na Studiju procene na životnu sredinu projekta izgradnje mosta.

Kao argumente su naveli da ta studija ne obuhvata najnovije podatke koji su dostupni u javnosti, već se koriste zastareli podaci, kao i da u studiji nisu uzete u obzir činjenice da su predati i Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode dostupni podaci za više od 200 strogo zaštićenih vrsta životinja sa Šodroša.

Naveli su i da studija nije uzela u obzir strahove građana po pitanju ugrožavanja Novog Sada od poplava, zbog radova na izgradnji mosta i dodali da postoje formalni nedostaci koje su nabrojali u komentarima.

(Autonomija)